Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Vanaf januari 2023 start een vaccinatiecampagne tegen HPV voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Voor wie is deze vaccinatie?

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, en nog niet eerder alle benodigde HPV-vaccinaties heeft gehaald, krijgt in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. In januari 2023 ontvangt deze groep een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Met de uitnodiging kun je zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. De HPV-vaccinaties voor deze groep zijn alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. 

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. 

8 op de 10 mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit duurt wel tien tot vijftien jaar.

Hoe krijg je HPV?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet  per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. 

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Uit onderzoek weten we dat het vaccin lange tijd beschermt. Hierbij valt op dat hoe jonger een meisje gevaccineerd is, hoe beter het vaccin beschermt.

Een afspraak maken

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan ontvang je, als jongen zijnde, in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Meisjes van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.

Met de uitnodiging kun je online of telefonisch een afspraak inplannen voor beide vaccinaties (tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten). Je kunt zelf een dag, tijd en plaats kiezen. Je ontvangt een e-mail met een bevestiging van de afspraak. Je krijgt ook twee keer een herinnering via sms; twee weken voor de afspraak en twee dagen voor de afspraak.

Vijf maanden na je eerste vaccinatie, ontvang je automatisch een herinnering om een afspraak te maken voor je tweede vaccinatie. Let op! Alleen in 2023 is deze vaccinatie gratis. Maak je afspraak dus op tijd.


Vaccinatielocaties

Je kan je vanaf 30 januari laten vaccineren bij één van onze vaccinatielocaties hieronder. Je kan je natuurlijk ook bij een andere locatie laten vaccineren, bijvoorbeeld in de buurt van waar je studeert. Je laten vaccineren kan alleen met afspraak. 

Apeldoorn
Vlijtseweg 106
Maandag, donderdag en zaterdag van 14:00 tot 19:30. 

Doetinchem
Havenstraat 138
Maandag en vrijdag van 14:00 tot 19:30 en zaterdag van 08:00 tot 19:30. 

Harderwijk
Zuiderbreedte 8
Dinsdag, donderdag en zaterdag van 14:00 tot 19:30.

Lichtenvoorde
Varsseveldseweg 8-12
Dinsdag en zaterdag van 14:00 tot 19:30

Zutphen
De Stoven 22
Donderdag en zaterdag van 14:00 tot 19:30. 

Meer informatie