Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hoe weerbaar is mijn kind eigenlijk? Zal hij/zij zichzelf kunnen zijn en blijven in de vriendengroep? En wat kan ik als ouder doen om mijn kind weerbaar(der) te maken? Hieronder vind je meer informatie en tips.  
 
Weerbare kinderen hebben zelfvertrouwen. Ze staan sterk in hun schoenen en kunnen aangeven wat ze wel en niet willen. Deze kinderen kunnen goed omgaan met tegenslagen. Een kind dat weerbaar is heeft een kleinere kans om gepest te worden of (negatief) beïnvloed te worden door andere kinderen. Bijna niemand is altijd weerbaar en vol zelfvertrouwen. Dit gaat met vallen en opstaan, en gaat je hele leven door. Het is dus heel normaal dat je kind hier nog in moet groeien.    

Herken de signalen 
Wanneer is een kind niet voldoende weerbaar? Je kind… 

 • Durft geen ‘nee’ te zeggen als het iets niet wil. 
 • Doet vaak wat de ander wil. 
 • Is snel van slag als iemand iets negatiefs zegt. 
 • Kan niet goed omgaan met onaardig gedrag van anderen (reageert dan bijv. niet, past zich aan, of reageert juist agressief). 
 • Vraagt niet om hulp (bijv. op school). 
 • Vindt het moeilijk om initiatief te nemen. 
 • Legt de schuld vaak bij zichzelf neer, of denkt negatief over zichzelf. 

Zie je langere tijd een of meerdere punten bij jouw kind? Heeft je kind er last van, of belemmert het hem/haar? Op www.opvoeden.nl zijn tips te vinden. Ook wordt er in onderstaand filmpje goed uitgelegd wat weerbaarheid is en wat je als ouder kunt doen om je kind weerbaarder te maken. Werken deze tips niet (voldoende)? Overweeg dan een sociale vaardigheidstraining of weerbaarheidstraining. Je kind oefent dan in een veilige omgeving en kan positieve ervaringen opdoen met andere kinderen. 

   
 

Wat kun je als ouder doen? 
Groepsdruk klinkt heel negatief. Maar eigenlijk is het heel normaal dat je kind in de puberteit de mening van vrienden en leeftijdsgenoten erg belangrijk vindt. Dat hoort erbij. Zo leren pubers sociale vaardigheden en ontwikkelen ze hun identiteit (‘wie ben ik?’). Voor ouders kan dit moeilijk zijn. Het lijkt misschien of je kind zich weinig meer van jou aantrekt. Hoe ga je hier als ouder mee om? Tips: 

 • Probeer de vrienden van je kind, en hun ouders, te leren kennen.  
 • Praat niet negatief over de vrienden van je kind. Dat zorgt er alleen maar voor dat je kind zich (nog meer) tegen jou afzet.  
 • Blijf met je kind praten over wat hij/zij zelf van dingen vindt. En leg ook uit dat er andere meningen zijn. Stimuleer je kind om zijn eigen mening te vormen.  

Bekijk onderstaand filmpje voor meer tips. Informatie over pesten, en hoe je je kind hier weerbaar tegen maakt vind je hier.


Waar kun je terecht voor meer informatie of hulp?

Professionals

Als je vragen hebt over de opvoeding of gezondheid van je kind kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van jouw kind. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met het team Jeugdgezondheid.

Veel gemeenten hebben een Centrum Voor Jeugd en Gezin (CJG’s), sociale (wijk)teams of jeugdteams die kunnen ondersteunen bij het zoeken naar goede hulp, of die zelf hulp geven. Vanuit de sociale wijkteams, het CJG, sportscholen of zelfstandige hulpverleners/coaches worden vaak ook weerbaarheidstrainingen (zoals ‘Rots en Water’, ‘Kanjertraining’ of ‘Marietje Kessels’) aangeboden. Bekijk het overzicht van jeugdgezondheidsorganisaties in onze regio.

Websites

 • Op www.opvoeden.nl vind je betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen die met opvoeden te maken hebben. Op de website vind je ook een overzicht van hulporganisaties bij jou in de buurt.
 • Het YouTube kanaal van Opvoedinformatie Nederland bevat naast de hierboven genoemde filmpjes nog meer korte filmpjes met tips en voorbeelden. Bijv. over pesten, faalangst en onzekerheid.
 • Op www.helderopvoeden.nl vind je allerlei voorbeeldfilmpjes, tips en testjes over groepsdruk, alcohol, roken, drugs en gamen.
 • Het Nederlands JeugdInstituut (NJI) geeft ouders betrouwbare informatie over bijvoorbeeld ouderschap en opvoeden, pesten en social media.   
 • Op www.jouwggd.nl vinden jongeren informatie over alles dat hen bezighoudt: van de lichamelijke veranderingen in de puberteit, het omgaan met gevoelens tot aan stress, prestatiedruk en depressie. Ook onderwerpen als roken, drank, drugs, social media, gamen, relaties en seksualiteit komen aan de orde. Jongeren kunnen er zelf vragen stellen en anoniem chatten met een deskundige.