Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Digitale apparaten en gameconsoles zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. We zijn omringd door media en beeldschermen, en hebben de mogelijkheid om altijd ‘aan’ te staan. Dat kan leuk en handig zijn. Maar soms raakt de balans zoek tussen online en offline 

Van de tweede en vierde klassers op het voortgezet onderwijs in onze regio speelt 26% (bijna) dagelijks games, heeft 3% een risico op ‘problematisch gamen’ en 10% een risico op ‘problematisch gebruik van sociale media’. Meisjes hebben vaker problemen met het gebruik van sociale media dan jongens. Problematisch gamen komt juist meer voor bij jongens dan bij meisjes. Kijk voor meer info in het E-magazine. 

Verreweg de meeste jongeren maken gebruik van digitale media, maar ervaren dus geen problemen. Sterker nog, ze ervaren er ook veel voordelen van. Zo worden er nieuwe relaties gevormd, liefdes gevonden en de band met vrienden versterkt. Gamen kan onder andere de concentratie, aandacht, ruimtelijke vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden verbeteren. Maar het geeft vooral veel plezier! Jongeren hebben echter ook begeleiding en begrenzing van ouders nodig.  


Wat kun je als ouder doen? 

 • Toon interesse in de online wereld van je kind, zonder te oordelen.   
 • Geef het goede voorbeeld. Let op je eigen beeldscherm gedrag, houd je zelf ook aan bepaalde regels (bijv. ‘telefoon weg tijdens het eten’).  
 • Laat je kind weten dat het altijd bij je terecht kan als het nare dingen meemaakt op internet.  
 • Maak samen duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: ‘eerst huiswerk af, dan pas gamen’, ‘apparaten gaan na 21.00 uur aan de oplader beneden’, ‘geen telefoon tijdens het huiswerk maken’. Stel ook een tijdslimiet in en pauzes. In het artikel 'Tieners veilig online' wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. 
 • Vertel kinderen over de risico’s, zoals cybercriminaliteit, gehackt worden, cyberpesten, seksueel misbruik, sexting en online challenges. Hier vind je daar meer over.   
 • Twijfel je of je het wel goed aanpakt? Praat eens met andere ouders. Hoe pakken zij het aan? 

Informatie, voorbeeldfilmpjes en tips over gamen vind je op www.gameninfo.nl en www.helderopvoeden.nl. Of bekijk de interactieve video ‘To game of not to game’.    

Herken de signalen 

 • Slokt het gamen of mediagebruik van je kind zoveel tijd op dat hij/zij weinig tijd meer heeft voor andere dingen (zoals schoolwerk, vrienden, sport of hobby’s)?  
 • Is je kind vaak gefrustreerd, gestrest, somber of niet gelukkig?
 • Kan je kind niet goed (door) slapen, is hij/zij overdag vermoeid of krijgt hij/zij lichamelijke klachten?  

Dan kan er sprake zijn van problematisch mediagebruik of gamegedrag. Bespreek je zorgen met je kind in een open gesprek. Hoe kijkt hij/zij er zelf tegenaan? Bekijk onderstaande filmpjes voor tips. Of lees meer in het stuk ‘gameverslaving bij kinderen’ 

                                        

 

Waar kun je terecht voor meer informatie of hulp?

Professionals

Als je vragen hebt over de opvoeding of gezondheid van je kind kun je contact opnemen met de jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van jouw kind. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met het team Jeugdgezondheid.

Veel gemeenten hebben een Centrum Voor Jeugd en Gezin (CJG’s), sociale (wijk)teams of jeugdteams die kunnen ondersteunen bij het zoeken naar goede hulp, of die zelf hulp geven. Bekijk het overzicht van jeugdgezondheidsorganisaties in onze regio. Specifieke vragen over roken, alcohol en drugs kun je ook stellen aan preventiewerkers van Tactus (regio Noord-Veluwe en Midden-IJssel/Oost-Veluwe) en Iris in de Buurt (regio Achterhoek).

Websites

 • Op www.opvoeden.nl vind je betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen die met opvoeden te maken hebben. Op de website vind je ook een overzicht van hulporganisaties bij jou in de buurt.
 • Het YouTube kanaal van Opvoedinformatie Nederland bevat naast de hierboven genoemde filmpjes nog meer korte filmpjes met tips en voorbeelden. 
 • De website www.mediawijsheid.nl maakt je wegwijs in de wereld van (digitale) media. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen zelf terecht op www.hoezomediawijs.nl.
 • Op de website van De Internethelden kun je een Familiegids downloaden waarmee je samen met je kind activiteiten kunt doen en leert praten over online veiligheid. 
 • Op www.jouwggd.nl vinden jongeren informatie over alles dat hen bezighoudt: van de lichamelijke veranderingen in de puberteit, het omgaan met gevoelens tot aan stress, prestatiedruk en depressie. Ook onderwerpen als roken, drank, drugs, social media, gamen, relaties en seksualiteit komen aan de orde. Jongeren kunnen er zelf vragen stellen en anoniem chatten met een deskundige.