Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Je kind is inmiddels 12 jaar, gaat naar het Voortgezet Onderwijs en is nu ‘officieel’ een puber. Er verandert veel, zowel lichamelijk als emotioneel. Het kan soms best een uitdaging zijn om je puber te begeleiden en te snappen. Op deze pagina vind je tips en informatie over je kind in de pubertijd.

filmpje over hoe je als ouder betrokken blijft bij je kind op de middelbare school.

 

Meer over:
Puberteit

In de puberteit vinden allerlei ontwikkelingen in de hersenen plaats. Pubers hebben daardoor soms moeite met concentreren en keuzes maken. Ook het lichaam van pubers ontwikkelt zich onder invloed van hormonen in de richting van volwassenheid. Pubers krijgen seksuele gevoelens en gaan zich anders gedragen. Al deze veranderingen hangen samen met hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De leeftijd waarop je kind in de puberteit komt, kan nogal verschillen. Meisjes beginnen eerder met een snelle groei dan jongens. Pubers groeien toe naar zelfstandigheid. Ze zijn veel met zichzelf bezig en gaan ontdekken wie ze zijn; ze ontwikkelen hun eigen identiteit. In het filmpje hieronder, gaat het over het zelfstandig worden van je puber. Filmpje van Fiona 

Informatie over de puberteit voor je zoon of dochter is te vinden in de pubergids. 

Seksualiteit

Bij de seksuele opvoeding is het belangrijk dat je kind voor zichzelf kan opkomen en kan laten merken wat het niet of juist wel wil. Het is belangrijk dat je hierover als ouder met je kind spreekt. Het is normaal dat kinderen wel eens onzeker zijn in de puberteit, over hun lichaam bijvoorbeeld, of hun populariteit, of de eerste keer verliefd zijn. Fiona vertelt je hier meer over.

Filmpje van Fiona 

Onzekerheid en de emotionele ontwikkeling

Onzekere, blije, positieve en wisselende emoties horen bij deze leeftijd. Sommige pubers kunnen ook angstig zijn of overal controle over willen houden. Praat hierover met je kind, want dit soort gevoelens zijn vaak nieuw voor ze en ze weten niet altijd hoe ze daarmee om kunnen gaan. Als een puber met zichzelf in de knoop zit, wacht dan niet af, maar bespreek het, samen met je kind, op school of met een deskundige. Problemen zijn gemakkelijker oplosbaar als ze klein zijn, en er thuis over wordt gepraat. Pubers leren zichzelf steeds beter kennen en kunnen zich meer inleven in anderen en steeds beter samenwerken. Als ouder kun je jouw puber helpen zich emotioneel goed te ontwikkelen. In dit filmpje geeft Fiona tips over omgaan met het zelfstandig worden van je puber: https://www.youtube.com/watch?v=4jhs0HQuTRs

Pubers kunnen onzeker worden van al die veranderingen in hun lichaam en door de nieuwe eisen die aan hen worden gesteld op de middelbare school, door leeftijdsgenoten en anderen. Soms merk je als ouder misschien niet meteen dat je puber onzeker is. Dat geldt vooral voor jongens. Die kunnen zich dan stoer of brutaal gedragen. Probeer hier doorheen te kijken, want er zit vaak een onzeker kind achter die boze of koppige puber bekijk het volgende filmpje hierover: https://www.youtube.com/watch?v=4jhs0HQuTRs

Media

In de puberteit is contact met leeftijdgenoten erg belangrijk. Elkaar ‘live’ treffen en sociale media zijn populair bij jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen.

Online contact is een aanvulling op offline contact. Jonge pubers (12-15 jaar) zijn nog aan het ontdekken hoe online communicatie werkt. Ze begrijpen elkaar vaak verkeerd, er kan pestgedrag en ruzie ontstaan. Ook zijn ze erg bang om buitengesloten te worden. Hierdoor moeten ze van zichzelf misschien alle berichtjes lezen, ook al zijn het er honderden.

Sociale media kan je kind tot laat in de nacht bezighouden. Het is dan moeilijk om in slaap te vallen. Steeds vaker krijgen pubers hierdoor moeite met slapen. Als ouder kun je een belangrijke rol spelen. Zowel door het gesprek te blijven voeren met je kind over media en wat er online gebeurt en door afspraken hierover te maken. Je kunt ook een rol spelen als het gaat om het (slaap)gedrag van je kind. Door bijvoorbeeld vanaf jonge leeftijd in de slaapkamer de media te vervangen door een wekker. Zo ontkoppel je het slapen van beeldschermgebruik. Geef als ouder ook het goede voorbeeld.

Als cijfers op school achteruitgaan, en je kind ziet zijn vrienden niet meer ‘in de echte wereld’, dan is dit een signaal dat je kind (game) verslaafd kan zijn. Wacht niet, maar bespreek het op school of met een deskundige buiten school. Zie voor meer informatie en tips: