Integraal Zorgakkoord

De zorg in Nederland en onze volksgezondheid staat voor een aantal grote uitdagingen. Dit zijn:

  • Verbetering van de gezondheid van álle inwoners van Nederland. 
  • Het mogelijk maken van goede zorg en ondersteuning. 
  • De impact van klimaat op gezondheid en leefomgeving.  

Om dit te bereiken zijn landelijke akkoorden gesloten tussen onder andere gemeenten, rijksoverheid, zorgverzekeraars, zorgpartijen en GGD’en. In het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) staan afspraken over hoe we in 2040 een gezonde generatie willen bereiken: mensen die sterk en gezond zijn en opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde omgeving met een goede sociale basis.

Onze GGD biedt actief 'Een gezond houvast' en bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van de inwoners in Noord- en Oost-Gelderland. Dankzij het Integraal Zorg Akkoord kunnen we samen met onze partners werken aan duurzame verbeteringen in de zorg. Door in te zetten op preventie, samenwerking en innovatie streven we naar een gezonde leefomgeving voor iedereen. 

Vanuit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) werken veel verschillende partijen samen om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Het IZA is daarmee een belangrijke stap in de beweging die we in Nederland hebben ingezet om de zorg en ondersteuning toekomstbestendig te maken voor alle Nederlanders. De focus in het IZA ligt op preventie en samenwerking. Ook in Noord- en Oost-Gelderland maken zorgverzekeraars en gemeenten plannen en samenwerkingsafspraken.  
Onze GGD werkt samen in 3 regio’s; Apeldoorn/Zutphen (inclusief Hattem) Noord-Veluwe & Zeewolde en de Achterhoek. In regioplannen hebben de regio’s - samen met de partijen die zorg en ondersteuning geven aan de inwoners - de gezamenlijke opgaven én afspraken vastgelegd.  

Op 3 februari 2023 ondertekenden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGD GHOR Nederland het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). De ambitie van het Gezond en Actief Leven Akkoord is een gezonde generatie in 2040: weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, wonen en werken in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.  

Met het GALA bouwen gemeenten, rijksoverheid, zorgverzekeraars en GGD’en samen aan een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Zij ontwikkelen activiteiten gericht op preventie en gezondheid.  

De doelen en de onderwerpen in het GALA zijn niet nieuw, de integrale aanpak is dat wel. Dat betekent meer samenhang in de aanpak van gezondheidsvraagstukken en meer aandacht voor de vaak complexe achterliggende factoren van inwoners die invloed hebben op hun gezondheid. Met deze integrale benadering moet meer impact ontstaan.  

Als GGD spelen we een belangrijke bij de realisatie van beide akkoorden. In de akkoorden worden de GGD’en benoemd als belangrijke kennis- en adviespartner.  

  • We adviseren gemeenten en zorgaanbieders over hoe ze hun gezondheidsbeleid kunnen verbeteren en ondersteunen bij de uitvoering van gezondheidsprogramma’s. 
  • We werken samen met huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgorganisaties om ervoor te zorgen dat de zorg goed op elkaar is afgestemd. 
  • Daarnaast doen we epidemiologisch onderzoek en richten we ons op het bevorderen van een gezonde leefstijl door het aanbieden van programma’s en campagnes die zich richten op onder meer gezonde voeding, bewegen en mentale gezondheid.  

Als procesbegeleider, adviseur, uitvoerder, onderzoeker, kennispartner of coördinator ondersteunen we gemeenten met de uitwerking van de akkoorden.  

Wil je weten wat GGD Noord- en Oost-Gelderland voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op met onze relatiemanager Robert van Felius. 

Interviews