Wat is mentale gezondheid?
Mentale gezondheid is gezondheid van je geest. Als je aan gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf, aan je conditie, je fysieke gezondheid. Als je je fitter wil zijn ga je meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten. Maar wist je dat de verzorging van je geest net zo belangrijk is? Als je namelijk niet alleen lekker in je vel, maar ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Hoe word je mentaal gezonder?
Blijf mentaal gezond in tijden van Corona:
- Omgaan met angst en onzekerheid tijdens de coronacrisis
- Hoe om te gaan met piekeren
- Voorkom eenzaamheid bij ouderen
- Veerkracht
- Producten Mentale gezondheid en veerkracht voor het onderwijs
- Activiteiten in kader van Mentaal Gezond Noord Veluwe maart 2020
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je mentale gezondheid te vergroten:
- Leef met een missie
- Stel doelen
- Denk positief
- Leef bewust
- Zorg voor vriendschap
- Pieker niet
- Pak problemen aan
- Eet gezond
Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het vergt oefening en discipline om je mentale fitheid te vergroten. Wat dat betreft is er niet veel verschil met je fysieke fitheid.
- Voor meer informatie over mentale gezondheid, zie www.mentaalvitaal.nl
- Voor meer informatie over psychische klachten, zie www.thuisarts.nl
Nieuwsbrieven
Wat doet de GGD?
De GGD vindt mentale gezondheid belangrijk en heeft een aantal producten.
Programma Mentaal Gezond Noord-Veluwe
Het Programma Mentaal Gezond Noord-Veluwe is een samenwerking tussen professionals van GGZ organisaties en de gemeenten op de Noord-Veluwe. GGD NOG doet de coördinatie.
Het Programma richt zich op intermediairs die betrokken zijn bij (de zorg voor) mensen met een (beginnende) depressie, depressieve of andere psychische klachten of zelf een verhoogde kans op deze klachten hebben. Het programma bevat een het aanbod van bijeenkomsten voor vrijwilligers en mantelzorgers maar ook voor professionals over uiteenlopende onderwerpen.
Deze bijeenkomsten dragen bij aan meer kennis over depressie en andere psychische klachten, maar ook aan mogelijkheden om er over te praten en mensen te motiveren om hulp te zoeken. Daardoor kunnen mensen met depressieve en andere psychische klachten eerder worden gesignaleerd en worden doorverwezen naar passende hulp.
Ook voor de doelgroep jongeren (voor scholen, jeugd- en jongerenwerk) bieden we bijeenkomsten aan met als doel dat depressieve en andere psychische klachten worden gesignaleerd en naar passende hulp kan worden doorverwezen.
- Bijeenkomsten van het Programma Mentaal Gezond
- Activiteitenoverzichten
- Signaleringskaarten Niet Pluis
- Veerkracht les in het middelbaar onderwijs
- Kinderrechten nu in het basisonderwijs