Psittacose of papegaaienziekte

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Wat is papegaaienziekte?

Mensen krijgen Psittacose door een bacterie. Mensen kunnen door deze bacterie een ontsteking in de longen krijgen. Psittacose heet ook wel papegaaienziekte.

Wat zijn de klachten?

Sommige mensen hebben er helemaal geen klachten van. De klachten kunnen zijn:

  • hoge koorts met koude rillingen
  • hevige hoofdpijn en spierpijn (in de nek en rug)
  • benauwd
  • hoesten

Hoe kun je papegaaienziekte krijgen?

De bacterie zit in poep van vogels, vogelsnot en oogvocht van vogels. Als dit opdroogt, kan het in stof terecht komen. Iemand kan besmet raken door het inademen van besmet stof. Bijvoorbeeld door het schoonmaken van vogelkooien. Poep van vogels kan wel 8 maanden lang besmettelijk blijven.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 7 tot 14 dagen.

Wie kan papegaaienziekte krijgen?

Iedereen kan besmet raken met de bacterie en ziek worden. De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die een plek bezoeken waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken. Bijvoorbeeld bezoekers van een tentoonstelling.
Een heel enkele keer komt het voor dat mensen aan de ziekte overlijden. Iemand die papegaaienziekte heeft gehad, kan de ziekte vaker krijgen.

Wat kun je doen om papegaaienziekte te voorkomen?

Maak je hokken en kooien van besmette vogels schoon? Ventileer dan goed door ramen en deuren open te zetten. Maak voor het schoonmaken alles op de bodem van de kooi eerst vochtig. Een mondkapje kan er voor zorgen dat je geen besmette stof inademt.
Zet besmette vogels apart. De dierenarts moet de vogels behandelen met medicijnen.

Is papegaaienziekte te behandelen?

Mensen die ziek zijn, krijgen medicijnen van de arts. Vooral voor oudere mensen is het belangrijk dat ze medicijnen krijgen. Anders kunnen ze ernstiger ziek worden. Soms is opname in een ziekenhuis nodig.

Kan iemand met papegaaienziekte naar kindercentrum, school of werk?

Voelt iemand met papegaaienziekte zich goed? Dan kan hij gewoon naar kindercentrum, school of werk.

Heb je nog vragen?

Bel dan met het team Infectieziekten GGD Noord- en Oost-Gelderland: 088 - 443 33 55 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17. 00 uur).

Meer informatie vind je op: