Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. In mei 2022 zijn er meerdere gevallen van apenpokken in Europa gemeld, die niet recent uit Afrika kwamen. Er wordt uitgezocht hoe deze mensen besmet zijn geraakt.

In Nederland is 20 mei 2022 de eerste patiënt met appenpokken bevestigd. Een toename van het aantal besmette mensen in Europa wordt verwacht.

Rol GGD bij apenpokken

In de bestrijding van een virus met een B1-status, zoals appenpokken, hoeft een mogelijke besmetting niet direct bij de GGD gemeld te worden. Apenpokken wordt vastgesteld door behandelend artsen of laboratoria. 

Nadat artsen of laboratoria ons een melding van een besmetting sturen, informeren wij het RIVM. Dit is een standaardproces bij een meldingsplichtige infectieziekte zoals bijvoorbeeld mazelen, legionellose en dus ook apenpokken. 

Aanpak bestrijding

Richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) bepaald. De GGD voert deze richtlijnen uit.

Klachten

De klachten van een besmetting met apenpokken lijken op een besmetting met pokken, maar bij apenpokken verloopt het in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak, maar niet altijd, met: 

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Kijk ook op www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken voor een overzicht van de symptomen en het verloop van de ziekte. 

Wanneer bel je je huisarts?

Ben je ziek? Of ben je dicht bij iemand geweest of heb je iemand aangeraakt die apenpokken heeft? Neem dan contact op met je huisarts. Bel, ga er niet zelf naartoe. En houd afstand van anderen.

Ben je ooit gevaccineerd tegen pokken?

Op dit moment is nog niet duidelijk in hoeverre de pokkenvaccinatie bescherming biedt tegen de apenpokken. Mogelijk biedt een pokkenvaccinatie in het verleden ook (gedeeltelijke) bescherming tegen appenpokken.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om besmetting te voorkomen en neem hierin ook je verantwoordelijkheid:

  • Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je de kans verlagen om apenpokken te krijgen.
  • Hoe minder seks- en knuffelcontacten, hoe minder kans op besmetting.
  • Ook door het op tijd herkennen van klachten die passen bij appenpokken, kun je besmetting voorkomen.

Denk jij dat je misschien besmet bent of een ander? Dan is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. Maak snel een testafspraak bij je huisarts. Als de testuitslag positief is, dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Let op: Apenpokken is iets anders dan krentenbaard. Dat is een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt. Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard gebruikt.

Vaccinatie tegen apenpokken

Nauwe contacten van mensen die positief zijn getest op apenpokken, zoals gezinsleden en sekspartners, moeten uit voorzorg in quarantaine. Zij kunnen door de GGD een pokkenvaccin aangeboden krijgen. Daarmee kunnen ze de kans om zelf ziek te worden verkleinen. Het is niet mogelijk om zelf het pokkenvaccin aan te vragen bij je huisarts of GGD.

Lees meer over vaccineren tegen apenpokken.

Meer weten over Apenpokken?