Kinkhoest

Het aantal meldingen van kinkhoest bij GGD Noord- en Oost-Gelderland blijft hoog. De klachten van patiënten lijken erger geworden in de afgelopen jaren. Dat komt door een nieuwe bacteriestam (P3) die ziekmakender is en waartegen de huidige vaccins niet of minder goed werken. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor zuigelingen en kinderen tot 1 jaar die nog niet volledig zijn gevaccineerd. In westerse landen sterven mensen bijna nooit aan de gevolgen van kinkhoest.

Wat is kinkhoest?

Lees over kinkhoest op de website van het RIVM.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere

Wie kan kinkhoest krijgen?

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Vooral baby’s kunnen erg ziek zijn door kinkhoest. De ziekte kan direct na de geboorte worden overdragen op de baby.

Advies van de gezondheidsraad aan minister van Volksgezondheid

De gezondheidsraad heeft de minister van VWS geadviseerd om alle zwangere vrouwen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden om daarmee hun pasgeboren kind te beschermen. De minister van VWS neemt hierover binnenkort een besluit. Tot dan komt deze vaccinatie voor eigen rekening van de zwangere vrouw.

Wanneer vaccineren?

Het advies is te vaccineren tussen week 28 en week 32. Later in de zwangerschap kun je je ook nog laten vaccineren.

Afspraak maken 

Wil je een vaccinatie tegen kinkhoest?Je kunt een afspraak maken bij GGD Noord- en Oost-Gelderland via het afsprakenbureau: T. 0900 - 8222 467.

Prijs vaccinatie

De vaccinatie kost €46,00 inclusief consult en zijn voor eigen rekening.

Meer weten over kinkhoestvaccinaties?

Lees over kinkhoestvaccinaties voor ouderen op de website van het RIVM.

Heb je een vraag?

Neem dan contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding via telefoonnummer 088 - 443 33 55. Of stuur een e-mail naar infectieziekten@ggdnog.nl