Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Griep en verkoudheid

Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen griep of verkoudheid op. De virussen die dat veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Deze druppeltjes worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht gelucht wordt. Virussen worden ook overgedragen via handen.

Hoe verklein je de kans op besmetting?

Besmetting van jezelf of van anderen is nooit helemaal te voorkomen. Mensen zijn al besmettelijk als ze zich ziek beginnen te voelen. Maar via onderstaande maatregelen verklein je wel de kans dat je besmet raakt, of dat je griep of verkoudheid overdraagt.

  • Was regelmatig je handen met water en zeep en raak je mond, neus of ogen zo min mogelijk aan. Was je handen voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen met een stuk keukenrol of een papieren handdoekje.
  • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van anderen.
  • Gebruik papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze één keer.
  • Maak voorwerpen, zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C.
  • Lucht woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier.

Praktische tips bij griep en verkoudheid

Bij gezonde mensen genezen griep en verkoudheid vaak zonder behandeling. De volgende tips kunnen de klachten wel verlichten:

  • Neem rust als je je ziek voelt en onderdruk je hoest niet. Hoesten houdt de luchtwegen schoon.
  • Het is beter om je neus op te halen dan te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en verkleint daar de kans op ontstekingen. Als je snuit, snuit dan je neusgaten één voor één.
  • Stomen boven een kom heet water kan verlichting geven.
  • Voorkom contact met sigarettenrook. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Maak je je zorgen over bepaalde verschijnselen? Overleg dan met je huisarts.

Wat doet de GGD?

De GGD ondersteunt verpleeg- en verzorgingshuizen als er griep uitbreekt. Daarnaast adviseert en coördineert de GGD bij de preventie van griep, bijvoorbeeld door middel van voorlichting aan scholen, kinderopvangcentra, leerkrachten en ouders.