Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Griep en verkoudheid

Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen griep, verkoudheid of COVID-19 (corona) op. De virussen die dat veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Deze druppeltjes worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht gelucht wordt. Virussen worden ook overgedragen via de handen.

Verkoudheidsklachten kunnen worden veroorzaakt door corona, maar ook bij andere virussen (bijvoorbeeld het Rhinovirus of griepvirus). Iedereen met klachten die bij corona passen, moet zich in Nederland laten testen. Het thuisblijf- en testbeleid voor kinderen tot 12 jaar is anders dan voor volwassenen. Bij jonge kinderen verloopt corona meestal niet ernstig. Hun rol in de verspreiding van COVID-19 lijkt beperkt te zijn.

Hoe verklein je de kans op besmetting?

Besmetting van jezelf of van anderen is nooit helemaal te voorkomen. Mensen kunnen voordat ze ziek worden al besmettelijk zijn. Maar via de onderstaande maatregelen verklein je wel de kans dat je besmet raakt, of dat je griep, verkoudheid of corona overdraagt.

 • Was regelmatig je handen met water en zeep en raak je mond, neus of ogen zo min mogelijk aan. Was je handen voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen met een stuk keukenrol of een papieren handdoekje.
 • Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van anderen.
 • Gebruik papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze één keer.
 • Maak voorwerpen, zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C.
 • Lucht woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier.
 • Werk thuis, indien je fit genoeg bent. Dit kan een verstandig alternatief zijn om je collega’s en andere kwetsbaren te beschermen. Bij een positieve testuitslag ga je altijd in isolatie.
 • Vermijd na een positieve test of griep en verkoudheidsklachten, contact met ouderen en personen met een kwetsbare gezondheid. Doe ik ook als je in contact bent geweest met iemand die griep, corona of een verkoudheid heeft. 

Praktische tips bij griep en verkoudheid

Bij gezonde mensen genezen griep, verkoudheid en corona vaak zonder behandeling. De volgende tips kunnen de klachten wel verlichten:

 • Neem rust als je je ziek voelt en onderdruk je hoest niet. Hoesten houdt de luchtwegen schoon.
 • Het is beter om je neus op te halen dan te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en verkleint daar de kans op ontstekingen. Als je snuit, snuit dan je neusgaten één voor één.
 • Stomen boven een kom heet water kan verlichting geven.
 • Voorkom contact met sigarettenrook. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Maak je je zorgen over bepaalde verschijnselen? Overleg dan met je huisarts.

Heb je klachten die bij corona passen en vragen over het testen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Voor kinderen tot en met 12 jaar kunnen andere regels gelden bij griep of verkoudheid. Bekijk de Handreiking bij neusverkouden kinderen

Wat doet de GGD?

De GGD ondersteunt verpleeg- en verzorgingshuizen als er griep uitbreekt. Daarnaast adviseert en coördineert de GGD bij de preventie van griep, bijvoorbeeld door middel van voorlichting aan scholen, kinderopvangcentra, leerkrachten en ouders. Jaarlijks kunnen medewerkers in de zorg en kwetsbare mensen een griepprik halen via hun werkgever of huisarts.

Lees meer over de herhaalprik tegen corona.