Er is een uitbraak van een nieuw coronavirus. In veel landen is het virus vastgesteld, waaronder Nederland. Mensen die ziek worden, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden). Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Vragen over het coronavirus?

Er is een landelijk informatienummer voor alle vragen over corona. Telefoonnummer: 0800-1351
(7 dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur)

Lees meer op onderstaande websites:

Maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Er gelden landelijk maatregelen. Op verschillende momenten zijn maatregelen aangekondigd.

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten.
 • Mijd sociaal contact.
 • Beperk bezoek aan kwetsbare personen.
 • Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts >38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
 • Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis 
 • Was je handen regelmatig en goed
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geef geen hand
 • Houd tenminste anderhalve meter afstand
Ik voel mij ziek. Word ik getest?


GGD Noord- en Oost-Gelderland volgt voor het testbeleid de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dat wij mensen testen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Het betreft diegenen waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. Door te testen volgens de richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die dit het meest nodig hebben.

Bij een besmetting onderzoekt de GGD met wie de besmette persoon contact heeft gehad. Als bekend is met wie de besmette persoon contact heeft gehad, brengen we deze mensen hiervan op hoogte. Wij melden dat zij mogelijk risico hebben gelopen en wij wijzen hen nog eens extra op het belang van een goede hygiëne. We adviseren ze thuis te blijven bij klachten. Dit advies geldt momenteel voor alle inwoners met klachten.

Hoeveel mensen in onze regio zijn besmet met het coronavirus?


Vanaf 17 maart geven wij geen update meer van het aantal besmettingen in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Door het veranderde testbeleid is de dagelijkse update geen complete weergave van de werkelijke verspreiding van het coronavirus. Het aantal besmettingen dat wij constateren geven we net zoals eerder door aan het RIVM. Zij maken daarmee een overzicht voor heel Nederland.

Ik heb vragen, waar vind ik een antwoord?


Deze vind je op de website van het RIVM en/of op de website van de Rijksoverheid.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met het publieksnummer via 0800 - 1351.

Maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. De huisarts bepaalt op basis van jouw klachten of verder onderzoek nodig is.

De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) heeft een telefoonnummer geopend voor ouderen die bezorgd zijn of gewoon een praatje willen maken. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur op: 0348 - 46 66 66. 

Het Rode Kruis heeft een telefoonnummer geopend voor mensen in quarantaine of thuisisolatie die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 - 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 - 16:00 uur op: 070 - 44 55 888.

Corona in de media: vragen en antwoorden bij Omroep Gelderland


Er zijn veel vragen rondom het coronavirus. Samen met onze arts Infectieziektebestrijding Ashis Brahma en andere deskundigen beantwoorden Sonja Booms en Angelique Krüger live al jouw vragen over het virus. Je vind hier de afleveringen terug:

Mogelijkheid coronatest voor zorgpersoneel

Vanaf dinsdag 7 april kunnen zorgmedewerkers op verzoek via hun bedrijfsarts, instellingsarts of huisarts getest worden op het coronavirus. Doel is dat zoveel mogelijk medewerkers in de zorg kunnen (blijven) werken.

Lees hier verder