Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ouderen blijven langer thuis wonen

Ouderen wonen graag veilig en comfortabel. De afgelopen jaren is er veel veranderd in zorg en welzijn. Ouderen blijven zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. En zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen woonsituatie. Steeds meer ouderen denken hierover na en zorgen op tijd voor aanpassingen in hun woning.

Tips voor veilig thuis wonen
TIP 1: Doe een huistest

Doe de Huistest en ontdek de verbeterpunten van je huis. Je krijgt tips en handige oplossingen om je woning veiliger en comfortabeler te maken.

TIP 2: Pas je huis aan als dat kan

Benieuwd wat je aan je huis kunt doen om er zo lang mogelijk te kunnen wonen? Bekijk hier voorbeelden van aanpassingen om je huis veiliger te maken.

TIP 3: Informeer bij de gemeente

Informeer eens bij de gemeente waar je woont naar informatie of aanbod rondom langer thuis blijven wonen. Veel gemeenten hebben een woonadviseur.


Woonsituatie van senioren in onze regio

In regio Noord- en Oost-Gelderland vindt 65% van de 65-plussers hun woning geschikt om oud(er) in te worden. Als de woning niet geschikt is, wil 13% gaan verhuizen en 11% aanpassingen doen aan de woning. Verschillende dingen in huis kunnen problemen geven in de toekomt. De trappen zijn voor 21% een probleem. Voor 12% van de senioren is het onderhoud van huis of tuin te zwaar. Acht procent heeft geen beugels of steunen in badkamer of toilet. En bij 5% is de woning ongeschikt voor rolstoel of rollator. Een nieuwe woning moet het liefst gelijkvloers zijn (11%), twee slaapkamers hebben (9%) en dichtbij voorzieningen zijn (9%).

Meer informatie

De meeste gemeenten bieden een ‘Lening toekomstbestendig wonen’ aan. Deze lening kun je gebruiken om je woning aan te passen, zodat je er langer kunt blijven wonen. Daarnaast zijn er in veel gemeenten ook nog andere mogelijkheden. Kijk hiervoor op de website van jouw eigen gemeente.