Vallen voorkomen

Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Per jaar zijn in Nederland meer dan een miljoen valincidenten onder 65-plussers. Gelukkig kunnen valongevallen voorkomen worden door simpele aanpassingen in gedrag en gewoonten.

Een val wordt bijna altijd veroorzaakt door een wisselwerking tussen de persoon en de omgeving. Doordat je ouder wordt nemen je spierkracht, reactievermogen, lenigheid, evenwicht, zicht en gehoor steeds meer af.  
Je kunt zelf veel doen om de kans op een val te verkleinen, bijvoorbeeld: 

  • Laat je ogen en oren regelmatig controleren
  • Beweeg regelmatig, dan blijven je spieren soepel
  • Neem je medicijnen op de juiste tijd in en bespreek ze minimaal één keer per jaar met je huisarts of apotheek. Medicijnen kunnen je slaperig maken, je reactievermogen vertragen of je zicht verminderen. 
  • Doe kleine aanpassingen in je woningen en gedrag, deze zorgen er ook voor dat je niet valt.

Op de website van VeiligheidNL vind je tips over hoe je je woning veiliger kunt maken. 

Hulpmiddelen 

Vallen heeft verschillende oorzaken. Voor iedere oorzaak zijn passende hulpmiddelen die je kunnen helpen om mobiel te blijven en die het leven een stuk comfortabeler maken. Deze hulpmiddelen zijn te koop bij de ouderenwinkel of thuiszorgwinkel. Op de website van Zorgkaart Nederland vind je de thuiszorgwinkel bij jou in de buurt.  

Valpolikliniek 

De meeste ziekenhuizen kennen een valpolikliniek. Valpoli’s zijn bedoeld voor oudere mensen die om onduidelijke redenen vallen of bijna vallen. Een multidisciplinair team onderzoekt de oorzaken van een val. Voor een afspraak op de valpoli is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist noodzakelijk. In de regio Noord- en- Oost-Gelderland hebben de volgende ziekenhuizen een valpoli: 

Brochures