Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vriendschap zorgt voor gelukkiger en langer leven

Mensen die veel goede vrienden en kennissen hebben zijn gelukkiger. En zij leven vaak ook langer. Dit blijkt uit onderzoek.

In de Blue zones (gebieden op de wereld waar mensen ouder worden/langer leven) zijn honderdjarigen geïnterviewd over hun geheim van gezond ouder worden. Tips die zij gaven:

Tip 1: Investeer in je naasten
Honderdjarigen in de blue zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen dicht in de buurt. Mensen zijn trouw aan een levenspartner en investeren tijd en liefde in hun kinderen. Ook gaan mensen niet met pensioen. Ze blijven actief meedoen tot het einde van hun leven.

Tip 2: Zorg voor een gezond sociaal netwerk
De langstlevende mensen kiezen bewust voor een sociale kring die gezond gedrag vertoont. Uit onderzoek komt naar voren dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn.

Het vergroten of versterken van je sociale netwerk

In contact zijn met anderen kan op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld eens koffie drinken bij je buren. Of stuur iemand die je al een tijd niet hebt gesproken een berichtje of een kaartje. Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Dan kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, je aansluiten bij een vereniging of meedoen aan activiteitenbijeenkomsten.

Aanbod in regio Noord- en Oost-Gelderland

Weet je niet goed waar je kunt beginnen? Vraag bijvoorbeeld het welzijnswerk of lokale vrijwilligersorganisatie in je gemeente om je te helpen. Zij kunnen mee op zoek naar iets dat bij je past.

Of doe mee aan een maatjesproject bij jou in de buurt. Je kunt iemands maatje worden of zelf een maatje zoeken. Kijk op www.maatjesgezocht.nl om te zien welke maatjesprojecten er in jouw gemeente zijn.

Sommige gemeenten voeren Welzijn op Recept uit, bijvoorbeeld gemeente Nunspeet, Oost Gelre en Winterswijk. Hierbij worden mensen doorverwezen naar de welzijnscoach, die meedenkt wat voor activiteiten die persoon gelukkig maken. Denk aan ontmoeting, sport of cultuur. Kijk voor algemene informatie op deze website.

Relaties en ontmoetingen van senioren in onze regio

In onze regio heeft 76% van de 65-plussers minstens een keer per week contact met de buren. Van de senioren ontvangt 64% minimaal wekelijks bezoek of gaat bij anderen op bezoek. En 84% onderhoudt minimaal wekelijks contacten met anderen via telefoon of internet. Verder doet 35% van de senioren aan vrijwilligerswerk.

Meer informatie

  • Filmpje: Hoe word je gezond oud? Blue zones.
  • Artikel en filmpje van EenVandaag: Help ik word 100! Hoe maak ik vrienden?
  • Tips om contact te houden op afstand tijdens corona
  • Voor meer informatie over Maatjesprojecten bekijk deze website