Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ouder worden en mondgezondheid

Ouder worden is niet alleen van invloed op je lichaam, maar ook op je gebit. Ook je eetgewoontes veranderen naarmate je ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om je gebit goed te blijven verzorgen. Ga dus regelmatig voor controle naar de tandarts. Ook als je een kunstgebit hebt, is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Deze kan beoordelen of je kunstgebit nog goed zit en of je tandvlees nog steeds gezond is.

Hoe gezonder de mond, hoe beter het leven! Dat geldt natuurlijk ook als je een dagje ouder wordt. Hieronder vijf redenen om goed voor je mond te blijven zorgen, ook op latere leeftijd.

5 Redenen om de oudere mond gezond te houden
Het voorkomt problemen met kauwen, slikken en eten

Ouderen die last hebben van een mondaandoening, hebben vaak moeite met eten. Dit kan leiden tot tekorten en ondervoeding. Door goed voor je mond te zorgen, heb je minder kans op problemen met kauwen, slikken en eten.

Het voorkomt pijn & ongemak

Tandbederf, ontstoken tandvlees en slijmvliesinfecties kunnen erg pijnlijk zijn. Dit geldt ook voor blaren of drukplekken door een slecht passende kunstgebit. Dit voorkom je door je gebit goed te verzorgen en regelmatig naar de tandarts te gaan.

Het voorkomt een onfrisse adem

Een kwart van alle 70-plussers heeft last van een onfrisse adem, vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond. Dit kan storend zijn in relaties.

Medicijngebruik vergroot de kans op een droge mond

Meervoudig medicijngebruik vermindert vaak de hoeveelheid speeksel (droge mond) en kan aanleiding zijn voor een schimmelinfectie.

Er is een link tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid

Slechte mondhygiëne kan diverse problemen in de mond veroorzaken. Maar ziekten in de mond kunnen ook samenhangen met aandoeningen, zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en longontsteking. Ook daarom is regelmatige controle van belang.


Hoe houd je je mond gezond als je ouder wordt?

Het basisadvies is om twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Als je ouder wordt, kan het zijn dat tandenpoetsen – bijvoorbeeld door stijve handen – wat moeilijker wordt. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn. Hierdoor hoef je zelf minder druk uit te oefenen en kan je je handen vrijwel stil houden. Aangezien een tandenborstel niet alle plekken van je gebit raakt, kan je vooral voor de ruimte tussen de tanden aanvullende middelen gebruiken. Zoals ragers, tandenstokers of flossdraad. Voor meer informatie over de mondverzorging, zie www.mondzorgouderen.nl.

Meer informatie

  • Website Mondzorg Ouderen met informatie over mondverzorging, afwijkingen in de mond en behandelingen.
  • Folders over tips voor mondverzorging bij kwetsbare ouderen of in verpleeg- en verzorgingshuizen van het Ivoren Kruis.
  • Website met redenen om de oudere mond gezond te houden van allesoverhetgebit.nl . Hier staat ook een poetsinstructiekaart, met uitleg over hoe je goed poetst.