Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Extreme warmte in de zomer niet altijd fijn

Veel mensen genieten van de hitte in de zomer. Voor ouderen en chronisch zieken kan een periode van extreme warmte nare gevolgen voor de gezondheid hebben.

Nationaal hitteplan

Het nationaal hitteplan (RIVM) treedt in werking wanneer het een aantal dagen achter elkaar erg warm is. Het hitteplan is gericht op kwetsbare mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Tips bij hitte
TIP 1: Wees voorbereid op warme dagen

Zorg dat je producten in huis hebt die zorgen voor verkoeling. Bijvoorbeeld een ventilator of voetenbad (teiltje) en luchtige kleding van katoen of linnen.

TIP 2: Drink voldoende

Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat. Drink ongeveer een glas water per uur, ook als je geen dorst hebt. Lees op deze pagina meer over voldoende drinken.

TIP 3: Zorg voor koelte

Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor je boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken. En vermijd de zon.

TIP 4: Houd uw woning koel

Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ’s ochtends, ‘s avonds, en ‘s nachts.

TIP 5: Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die jouw hulp kunnen gebruiken.


Waarom zijn ouderen extra kwetsbaar bij extreme warmte?

  • Het lichaam werkt niet meer zo effectief en kan sneller uitdrogen (minder dorst, minder goed werkende nieren, minder makkelijk zweten voor afkoeling);
  • Ouderen hebben vaker last van ziektes waardoor ze minder goed tegen de hitte kunnen (hart- en longaandoeningen, nier- en suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen);
  • Medicijngebruik kan uitdroging veroorzaken of ervoor zorgen dat ouderen minder goed opletten of ze genoeg drinken.
  • Ouderen hebben vaker een handicap waardoor ze minder goed voor zichzelf kunnen zorgen;
  • Deze risico’s kunnen bij extreem warm weer leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen. Nog ernstiger zijn uitdroging, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of bewusteloosheid.

Meer informatie

  • Klik hier voor meer tips bij hitte voor ouderen.
  • Kijk voor meer informatie op deze website over hitte en het hitteplan.