Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Alcohol is gezellig maar kan ook schadelijk zijn

Voor veel mensen betekent alcohol gezelligheid. Het hoort erbij. Maar al vanaf ongeveer 55-jarige leeftijd kan het lichaam alcohol steeds slechter afbreken. Ook veranderen de vet- en vochtpercentages in het lichaam, waardoor er steeds meer alcohol in het lichaam achterblijft. Daardoor merk je de gevolgen van alcohol sneller dan op jongere leeftijd. Hierdoor heb je een grotere kans om te vallen of ongelukken te krijgen dan jongere volwassenen.

Medicijnen en alcohol

Veel ouderen gebruiken medicijnen. Sommige medicijnen werken minder goed of juist sterker als je er alcohol bij drinkt. De combinatie van alcohol met slaap- en kalmeringsmiddelen kan zelfs gevaarlijk zijn. Vergeetachtigheid, sufheid en moeheid kunnen het gevolg zijn van dit gecombineerde gebruik. Meer informatie hierover vind je vaak in de bijsluiter. Raadpleeg ook altijd je huisarts of apotheker voordat je alcohol gebruikt in combinatie met je medicijnen.

Advies alcoholgebruik voor ouderen

Geen alcohol drinken is altijd beter dan wel alcohol drinken. Als je toch graag af en toe alcohol wilt drinken, drink dan in ieder geval niet meer dan een standaardglas per dag. En drink bij voorkeur tenminste twee dagen per week helemaal geen alcohol, om gewenning te voorkomen.

Wilt u minderen of stoppen met alcohol drinken?
TIP 1: Je huisarts kan advies geven en helpen.

Kijk op deze website wat jouw huisarts voor je kan doen. Ook kun je terecht bij Tactus (regio Noord-Veluwe en Midden-IJssel/ Oost-Veluwe) of IrisZorg (regio Achterhoek) voor persoonlijke begeleiding (online of face-to-face). Kijk op www.tactus.nl of www.iriszorg.nl voor meer informatie.  

TIP 2: Krijg inzicht in je alcoholgebruik door een online zelftest te doen.

Bijvoorbeeld van Mirro of op www.minderdrinken.nl (zij bieden ook (anonieme) online cursussen aan).

TIP 3: Doe mee aan IkPas.

IkPas is een jaarlijkse actie in januari, waarbij deelnemers 30 dagen lang hun alcoholgebruik ‘op pauze zetten’. IkPas is een campagne die werkt. De meeste deelnemers aan IkPas houden het namelijk de gehele actieperiode vol, en velen drinken ook daarna nog steeds minder alcohol. Het is nu ook mogelijk om zelf te bepalen wanneer en hoe lang je jouw alcoholgebruik op pauze zet. Je kunt alleen of met een groepje je eigen IkPas challenge maken. Interesse? Kijk op www.ikpas.nl.  


Alcoholgebruik van senioren in onze regio

In onze regio drinkt 80% van alle volwassenen wel eens alcohol. Naarmate mensen ouder worden neemt dit percentage iets af. Van de 65-plussers drinkt nog 75% wel eens alcohol, van de 75-plussers is dat 69%. 43% van de volwassenen voldoet aan de Norm voor Verantwoord Alcoholgebruik en drinkt maximaal 1 glas per dag. De ‘jonge ouderen’ (65-74 jaar) voldoen minder vaak (47%) aan de norm dan 75-plussers (64%).

Meer informatie

  • Een website met informatie over alcoholgebruik
  • Filmpje: Hoe schadelijk zijn de dagelijkse borrels of biertjes?
  • Bekijk deze folder over ‘Ouderen en alcohol’
  • De jaarlijkse actie IkPas, waarbij mensen 30 dagen geen alcohol drinkenl
  • Websites van verslavingszorg in Gelderland (Tactus en Iriszorg)