Gezond ouder worden

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Veerkrachtig ouder worden

Positieve Gezondheid is een kijk op gezondheid die niet ziekte, maar een betekenisvol leven centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens. En dus niet op de beperkingen of ziekte.

Arts en onderzoeker Machteld Huber vroeg aan ruim 2.000 mensen wat zij verstaan onder gezondheid. Wat blijkt? Het gaat mensen niet alleen om hun lichamelijke gezondheid. Ze vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk. Deze brede blik op gezondheid wordt ‘Positieve Gezondheid’ genoemd.

Waarom is dit thema van belang voor jouw gezondheid?

Iedereen komt wel eens tegenslagen tegen in het leven. Veerkracht is het vermogen van mensen om zich aan te passen aan wat zich in het leven voordoet. Door op deze manier naar je gezondheid te kijken, kijk je juist naar dingen die wel goed gaan en hoe je dingen kunt versterken. In onze regio heeft 23% van de 65-plussers een hoge score voor veerkracht. Zij hebben een sterk vermogen om te herstellen van stress en tegenslagen.

Zes pijlers die bepalend zijn voor je gezondheid

Positieve Gezondheid omvat zes onderwerpen of pijlers:

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit.
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me goed.
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn toekomst.
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven.
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen.
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen.

Samen vormen deze zes pijlers het totaalplaatje (het ‘spinnenweb’) van Positieve Gezondheid.

Wil je weten hoe jouw Positieve Gezondheid is?

Je kunt op deze website een vragenlijst invullen met vragen over alle pijlers. Je antwoorden brengen jouw Positieve Gezondheid in kaart. Na het invullen van de vragen krijg je jouw totaalplaatje te zien op het Spinnenweb. Dit helpt je kiezen en bespreken wat voor jou belangrijk is.

Wat kan ik ermee doen?

Heb je de vragenlijst ingevuld? Stel jezelf dan de volgende vragen: Wat valt me op? Wat vind ik belangrijk rondom mijn gezondheid? Zou ik iets willen veranderen? En wat kan een eerste stap zijn? Met kleine stappen heb je zelf invloed op je gezondheid.

Tips:

  • Bespreek de uitkomsten met iemand waar je je prettig bij voelt. Een vriend(in), buurvrouw of bijvoorbeeld je arts of hulpverlener.
  • Bedenk wat je nu al doet en wat je morgen kunt doen om het een stapje beter te maken. Dan werk je toe naar een grotere veerkracht. Ga na wat je graag zou willen veranderen en bespreek hoe je dat aan kan pakken. Het gaat erom dat je je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.

Meer informatie

  • Ben je op zoek naar hulp-apps die je op weg kunnen helpen positief gezond te leven, kijk dan op deze website.
  • Bekijk deze video over hoe ‘Positieve Gezondheid’ werkt.
  • Lees meer over Positieve Gezondheid op de website van het Instituut voor Positieve Gezondheid.