Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Zuinig op je gehoor

Ieder jaar komen er meer dan 20.000 jongeren bij met gehoorschade door vrijetijdslawaai. Vaak is de gehoorschade onomkeerbaar; het kan zelfs leiden tot levenslange arbeidsongeschiktheid. In de meeste gevallen wordt gehoorschade bij jongeren veroorzaakt door langdurende blootstelling aan (te) harde muziek. 

Gehoorschade door uitgaansmuziek

Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. Hoe harder wordt gedraaid, hoe korter je in de ruimte kunt blijven zonder gehoorschade op te lopen. Vanaf 100 dB(A) is er al kans op acute gehoorschade, waarbij de trilhaartjes in het oor onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Dit kan weer leiden tot een irritante piep in het oor en/of gehoorverlies.

Wat kun je er zelf aan doen?

Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Drie dingen zijn belangrijk:

 • Draag oordopjes met ingebouwd muziekfilter als je in een discotheek of club bent of op een festival, event of concert. Doe je oordopjes in voordat je de zaal in gaat en houd ze ook de hele tijd in! Door ze later in te doen of tussendoor even uit te doen, krijgen je oren toch nog een klap te verwerken;
 • Dans of sta zo ver mogelijk weg van de speakers. Blijf minimaal 2 meter bij de boxen vandaan op binnenlocaties en 10 meter afstand op buitenlocaties;
 • Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, uit de muziek vandaan. Rust voor je oren is belangrijk, maar levert ‘netto’ niet genoeg op om je gehoor afdoende te beschermen. Combineer oorpauzes dus altijd met de andere twee maatregelen.

Investeer in goede oordopjes

Wat wel?

 • De oordopjes met een ingebouwd filter zorgen ervoor dat schadelijk geluid wordt weggefilterd, maar dat de klankkleur behouden blijft. Zo kun je nog steeds genieten van de muziek en een gesprek voeren. Er zijn universele en op maat gemaakte oordopjes te koop.
 • De beste bescherming krijg je met op maat gemaakte oordopjes, die een heel goed filter hebben en je gehoorgang perfect afsluiten. Deze oordopjes kunnen 20 à 25 dB lawaaibescherming geven en kosten rond de 120 euro;
 • Universele oordopjes met ingebouwd filter kosten gemiddeld 10-20 euro en kunnen 15 à 20 dB lawaaibescherming geven; let op het keurmerk SNR20 is 20 dB.
 • Oordopjes met een ingebouwd filter koop je o.a. online, ANWB-winkels en muziekinstrumentenwinkels en vaak zijn ze ook op het festivalterrein te koop. Elke winkel voor gehoorapparaten (de audicien) heeft ze. Ook bij de deelnemers aan het convenant preventie gehoorschade zijn gefilterde oordoppen verkrijgbaar.

Wat niet?

 • Gebruik geen herriestoppers (van die gele schuimpjes), want die beschermen echt onvoldoende. De reductie is hooguit 6 dB, ze zijn niet comfortabel en bevatten geen ingebouwd filter;
 • Vingers en sigarettenfilters in het oor beschermen niet.

Muziekspelers, waar kun je op letten?

 • Stel de volumebegrenzer in op je telefoon als deze functie erop zit;
 • Zorg ervoor dat je nog kunt horen wat er om je heen gebeurt;
 • Geef je oren af en toe rust door je hoofdtelefoon af te zetten;
 • Kies een goede hoofdtelefoon.

Wat is een goede hoofdtelefoon?

Er zijn vier typen hoofdtelefoons:

 • Afdekkende hoofdtelefoons: de beste keuze, omdat ze helemaal om je oor heen gaan en niet zo dicht op het trommelvlies zitten. Zo heb je weinig last van omgevingsgeluid en kun je het volume op een normaal niveau zetten.
 • Hoofdtelefoons (op het oor): deze zitten niet helemaal om je oor heen, waardoor er nog steeds veel geluid van buitenaf langskomt. Ze zijn wel weer iets veiliger, omdat ze niet zo dicht op het trommelvlies zitten.
 • In-ear hoofdtelefoontjes: deze zijn van speciaal materiaal gemaakt zodat ze je oren goed afsluiten. Je hoort minder omgevingslawaai en hoeft de muziek niet zo hard te zetten. Maar, let op je volume: de hoofdtelefoontjes zitten dicht op je trommelvlies en kunnen extra schadelijk zijn.
 • Simpele oortelefoontjes (vaak standaard bij de mp3-speler): deze sluiten het oor niet goed af, waardoor je veel geluid van buitenaf hoort en het volume harder gaat zetten. Ook zitten deze oortelefoontjes dicht op het trommelvlies, waardoor ze extra schadelijk kunnen zijn.

Meer informatie