Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Roken

Roken is ongezond. Dat weet eigenlijk iedereen. Roken veroorzaakt in Nederland naar schatting minimaal 20 000 doden per jaar. Stoffen in tabaksrook zoals nicotine, koolmonoxide en teer vergroten de kans op ernstige ziekten. Rokers hebben onder andere een grotere kans op hoge bloeddruk, hartinfarcten, hersenbloedingen en verschillende vormen van kanker. Ook zorgt roken voor een slechtere conditie, het sneller verouderen van de huid, een slechte adem en tandproblemen. Rokers leven gemiddeld minder lang dan niet-rokers, en zijn ook vaker en langer ziek. 

Stoppen met roken

Eerlijk is eerlijk: stoppen met roken is niet gemakkelijk. Maar wel zeer de moeite waard. Want stoppen met roken draagt bij aan een goede gezondheid. Die van jou, maar ook van de mensen om je heen. Maar hoe pak je dat aan? Op welke manier heeft je stoppoging de grootste kans van slagen? Hoe houd je het vol? Kijk voor meer informatie over stoppen met roken eens op de website Ikstopnu.nl. Voor jongeren die willen stoppen met roken is er een gratis app ontwikkeld: Stopstone 

Je stoppoging heeft meer kans van slagen als je gebruik maakt van ondersteuning en begeleiding. En als andere rokers in je omgeving rekening houden met jou, door bijvoorbeeld niet in jouw buurt te roken. Ook de zorgverzekeraar kan je helpen. Begeleiding bij stoppen met roken wordt namelijk vergoed vanuit het basispakket. Maar let op: het valt vrijwel altijd onder het eigen risico, check dit goed bij jouw zorgverzekeraar.

Betrouwbare informatie voor jongeren 

De meeste rokers zijn vóór hun 18 jaar begonnen met roken. In de tweede klas van het voortgezet onderwijs rookt slechts 3% van de jongeren (minstens) wekelijks, in de vierde klas is dit al 12%. Roken is voor jongeren extra schadelijk. Dit komt omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Voor jongeren zijn er verschillende betrouwbare websites met informatie over roken. Een daarvan is JouwGGD. JouwGGD heeft ook een Facebookpagina 

Betrouwbare informatie voor ouders

Ouders willen natuurlijk voorkomen dat hun kind gaat roken. Dat is lastig want juist in de puberteit gaan veel jongeren experimenteren met roken. Het gesprek met een puberend kind aangaan valt niet altijd mee. De website rokeninfo.nl helpt daarbij. Op deze website vind je alle informatie over roken die je zoekt.

Wat de GGD doet

Als GGD ondersteunen wij onze gemeenten, professionals, samenwerkingspartners en organisaties (scholen, werkgevers) bij het maken van beleid. Wij adviseren en participeren in de ontwikkeling en uitrol van programmas, campagnes en interventies

  • Stoptober: Stoptober is een jaarlijkse campagne in de maand Oktober. Duizenden Nederlanders stoppen dan gezamenlijk met roken! De GGD doet actief mee aan deze campagne, samen met de verslavingszorginstellingen Tactus en Iriszorg, en onze gemeenten. 
  • De Rookvrije Generatie: Alle GGD’en in Nederland ondersteunen De Rookvrije Generatie. Doel is om te voorkomen dat kinderen in aanraking komen met tabaksrook. Ook is het belangrijk dat kinderen niet verleid worden tot roken. Want ‘zien roken, doet roken’. Op verschillende momenten in het jaar worden er (landelijke en regionale) activiteiten, of campagnes uitgevoerd.  
  • NIX18: De campagne stimuleert ouders om de ‘afspraak van NIX’ met hun kind te maken. Oftewel: ‘niet roken en niet drinken onder de 18’. De NIX 18 campagne bestaat uit verschillende onderdelen en materialen, en gedurende het jaar vinden er verschillende activiteiten plaats. Bijvoorbeeld de ‘NIX zonder ID’ actie in het voorjaar, persberichten rondom de zomervakantie, kerstvakantie en Carnaval. Aan het begin van het nieuwe schooljaar versturen gemeenten een brief naar ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs. Ook is eind 2018 het ‘blad van NIX’ (gratis download) voor ouders van pubers verschenen, waarin ouders tips vinden om roken en drinken te bespreken met hun kind. 
  • Smokefree Challenge: een klassikale niet-rokenwedstrijd, voor leerlingen van de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Klassen die meedoen aan de challenge worden uitgedaagd om niet te roken van 1 november tot 1 mei.  Tijdens de actieperiode krijgen de leerlingen meerdere keren les over roken en vullen ze op een registratieformulier in of zij wel of niet roken. Klassen die meedoen maken kans op een uitje voor de hele klas. Onze Gezonde Schooladviseurs brengen de challenge onder de aandacht van de vo scholen in onze regio.   
  • Uitleen van leskisten. Scholen kunnen de leskist ‘Alcohol, Roken, Drugs’ voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs gratis lenen bij de GGD. Daarin zijn verschillende lesmaterialen opgenomen rondom het thema. 
  • GGD panel. We hebben ons GGD panel gevraagd naar hun mening over roken. Geïnteresseerd in wat onze burgers denken over roken, bijvoorbeeld op openbare plekken en in het bijzijn van kinderen? Bekijk hier de factsheet.