Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Alcohol

 

Verantwoord alcoholgebruik 

Geen alcohol drinken is in alle gevallen beter dan wel alcohol drinken. En als je alcohol drinkt, drink dan in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Aan het drinken van alcohol is namelijk altijd een zeker risico verbonden. Zo kan ook regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden leiden tot gewenning, verslaving en teveel drinken. Dit geldt vooral voor mensen die hier door stress of genetische aanleg gevoelig voor zijn. Daarnaast loop je risico’s op lange termijn: schade aan verschillende organen en een grotere kans op ziektes zoals levercirrose, kanker en Korsakov. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter de risico's. 

Als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het advies om helemaal geen alcohol te drinken. En ook als je wat ouder bent (55+) is het beter om wat minder te drinken. Hoe ouder je bent, hoe minder lichaamsvocht en hoe meer vet je lichaam namelijk heeft. Je lever en nieren werken minder goed en je weerstand neemt af. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt hierdoor sneller tot alcoholvergiftiging en orgaanschade.  Ga jij verantwoord met alcohol om? Doe de Drinktest. 

Alcohol & jongeren 

Voor jongeren is alcohol schadelijker dan voor volwassenen. Dit komt omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn totdat ze (minimaal) 25 jaar zijn. Alcohol verstoort deze ontwikkeling. Ook zijn jongeren gevoeliger voor het plezierige gevoel van alcohol en heeft alcohol een sterkere werking op hun lichaam (ze zijn sneller ‘onder invloed’ of dronken). Veel ouders en kinderen maken daarom de afspraak van NIX’: niet roken en geen alcohol onder de 18 jaar. Ook steeds meer horecagelegenheden, scholen, sportverenigingen en supermarkten dragen NIX18 uit.Toch drinkt in onze regio nog steeds een groot deel van de jongeren vóór hun 18e (zie kvnog.nl). Des te meer reden om aandacht te blijven besteden aan alcoholgebruik onder jongeren.   

Betrouwbare informatie voor jongeren

Voor jongeren zijn er verschillende betrouwbare websites met informatie over alcohol. Een daarvan is JouwGGD. JouwGGD heeft ook een Facebookpagina.   

Betrouwbare informatie voor ouders

Voor de meeste ouders is het lastig om het alcoholgebruik van hun puber in de gaten te houden. Jongeren drinken gemiddeld drie keer zoveel alcohol dan hun ouders denken. Vaak denken ouders ook ten onrechte dat zij weinig invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind. Handige tips hierover vind je op de websites nix18.nl en alcoholinfo.nl

Wat de GGD doet

Als GGD proberen we op verschillende manieren alcoholmatiging te stimuleren. We adviseren en ondersteunen gemeenten, professionals, samenwerkingspartners en scholen bij hun alcoholmatigingsactiviteiten. Bijvoorbeeld door mee te denken over beleid en te participeren in werkgroepen die programma’s en interventies voor alcoholpreventie uitrollen. Daarnaast zijn we betrokken bij: 

  • NIX18: De campagne stimuleert ouders om de ‘afspraak van NIX’ met hun kind te maken. Oftewel: ‘niet roken en niet drinken onder de 18’. De NIX 18 campagne bestaat uit verschillende onderdelen en materialen, en gedurende het jaar vinden er verschillende activiteiten plaats. Bijvoorbeeld de ‘NIX zonder ID’ actie in het voorjaar, persberichten rondom de zomervakantie, kerstvakantie en Carnaval. Aan het begin van het nieuwe schooljaar versturen gemeenten een brief naar ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs. Ook is eind 2018 het ‘blad van NIX’ (gratis download) voor ouders van pubers verschenen, waarin ouders tips vinden om roken en drinken te bespreken met hun kind.  
  • IkPas 
  • Uitleen van leskisten. Scholen kunnen de leskistAlcohol, Roken, Drugs’ voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs gratis lenen bij de GGD. Daarin zijn verschillende lesmaterialen opgenomen rondom het thema.