Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Voor wie?

Voor iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad. Zorgmedewerkers ontvangen via hun werkgever een uitnodiging. 

Wanneer?

Als je minimaal 3 maanden geleden de laatste prik hebt gehad of een coronabesmetting kan je een afspraak maken. Dit kan via planjeprik.nl met je DigiD of via 0800 - 7070 (op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 18:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00). 

Let op: heb je na 18 september 2022 een herhaalprik gehad? Dan ben je voldoende beschermd. Dan kan je niet nog een herhaalprik halen bij de GGD. Ook als je de herhaalprik langer dan 3 maanden geleden gekregen hebt.

Waar?

Bekijk hier onze vaccinatielocaties en openingstijden. Op al onze vaccinatielocaties geldt een vrije inloop. 

Welk vaccin?

De herhaalprik wordt momenteel gegeven met 2 vernieuwde mRNA (BA.1) vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Uit onderzoek blijkt dat beide vaccins goed werken tegen ernstige ziekte en sterfte door een coronabesmetting. De verwachting is dat beide vernieuwde vaccins effectiever zijn tegen de nu circulerende virusvarianten dan de originele vaccins. 

Welke van de twee je krijgt? Dat ligt aan de beschikbaarheid. Je kunt dus niet kiezen. De vaccins die als eerste zijn binnengekomen worden als eerste ingezet. Op dit moment wordt geprikt met het BA.1 vaccin. Of en wanneer met de BA.4/5-vaccins wordt geprikt is afhankelijk van de opkomst. Hier is op dit moment geen exacte tijd aan te koppelen.  

Vragen en antwoorden
Wat is een afgeronde basisserie van coronavaccinaties?

Bekijk hieronder of je voldoet aan 1 van de 5 opties:

  1. Je hebt 1x het Janssen-vaccin gehad
  2. Je hebt corona gehad en bent daarna 1x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna of Janssen
  3. Je bent 2x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  4. Je hebt een ernstige afweerstoornis en bent 3x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna
  5. Ben je voor wetenschappelijk onderzoek gevaccineerd en heb je aanvullende vaccinaties gehad? Bel voor advies met 088 7674 080
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten?

Nee, dat is niet nodig. Je mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.

Wat is het verschil tussen de booster en de herhaalprik?

De boostervaccinatie is hetzelfde als de herhaalprik. Beide prikken zijn bedoeld om de afweer te verbeteren en extra te beschermen tegen het coronavirus. Vanaf nu houden we de term herhaalprik aan, dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

Wat is het verschil tussen een 3e vaccinatie en een boosterprik?

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 60 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Hoe) kan ik mijn afspraak voor de prik wijzigen/afzeggen?

De vaccinatieafspraak wijzigen of afzeggen kan online op planjeprik.nl door te klikken op ‘Mijn vaccinatieafspraken inzien’. Dit kan ook telefonisch door te bellen naar 0800-7070.

(Hoe) kan ik een afspraak maken voor thuisvaccinatie?

De huisarts kan mensen die niet zelf of met hulp naar een vaccinatielocatie kunnen komen, aanmelden om de prik thuis te krijgen. Bekijk hier meer informatie. 

Er zitten nèt geen 3 maanden tussen mijn laatste prik/besmetting en de prik. Kan ik toch de prik krijgen?

Nee. U kunt pas een vaccinatie krijgen als uw laatste vaccinatie of doorgemaakte corona minimaal 3 maanden geleden was.

Kan ik de prik laten registreren in mijn gele boekje?

U kunt de GGD vragen om de coronavaccinatie in het gele boekje te registreren. Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs.