Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dit najaar kan je een herhaalprik tegen corona krijgen. We verwachten dat de besmettingen in de winter op gaan lopen. Het vernieuwde vaccin biedt bescherming tegen meer varianten dan het originele vaccin. 

Voor wie?

Voor iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad.

De vaccinatieronde start in september. Eerst worden mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden uitgenodigd. Zij krijgen ook vaak jaarlijks de griepprik.

Ook zorgmedewerkers ontvangen een uitnodiging. Zij worden via de werkgever geselecteerd en uitgenodigd. Dit omdat alleen de werkgever kan beoordelen welke zorgverleners patiënt- en cliëntcontact hebben. Daarna kunnen anderen een herhaalprik krijgen, als zij dit willen.

Zwangeren lopen tijdens de zwangerschap extra risico om ziek te worden van het coronavirus. Zij ontvangen via hun gynaecoloog of verloskundige een uitnodiging voor de herhaalprik en kunnen vanaf 10 oktober een afspraak maken via coronaherhaalprik.nl 

Wanneer?

Heb je minimaal 3 maanden geleden de laatste prik of een coronabesmetting gehad en val je in één van bovenstaande doelgroepen? Dan kan je een afspraak maken. Dit kan via planjeprik.nl met je DigiD of via 0800 - 7070 (van 08.00 tot 20.00). 

Waar?

Bekijk hier onze vaccinatielocaties en openingstijden. Let op: voor de herhaalprik geldt geen vrije inloop. Een afspraak maken is verplicht. 

Welk vaccin?

Je krijgt het vernieuwde vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Met dit vaccin ben je beter beschermd tegen corona. 

Vragen en antwoorden
Wat is een afgeronde basisserie van coronavaccinaties?

Bekijk hieronder of je voldoet aan 1 van de 5 opties:

  1. Je hebt 1x het Janssen-vaccin gehad
  2. Je hebt corona gehad en bent daarna 1x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna of Janssen
  3. Je bent 2x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  4. Je hebt een ernstige afweerstoornis en bent 3x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna
  5. Ben je voor wetenschappelijk onderzoek gevaccineerd en heb je aanvullende vaccinaties gehad? Bel voor advies met 088 7674 080
Wat is het verschil tussen de booster en de herhaalprik?

De boostervaccinatie is hetzelfde als de herhaalprik. Beide prikken zijn bedoeld om de afweer te verbeteren en extra te beschermen tegen het coronavirus. Vanaf nu houden we de term herhaalprik aan, dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

Wat is het verschil tussen een 3e vaccinatie en een boosterprik?

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 60 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Wanneer ben ik aan de beurt (wat is de planning?)

Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt vanaf de tweede helft van september de mogelijkheid een herhaalprik tegen corona te halen. Als eerste worden de mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd, daarna volgen alle anderen van 12 jaar en ouder. Wanneer dit zal zijn is onder meer afhankelijk van de opkomst van de groepen die eerder zijn uitgenodigd, waardoor we hierover op dit moment nog geen specifieke datum kunnen communiceren. Zodra mensen aan de beurt zijn worden ze hiervoor opgeroepen. De herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting. De herhaalprik tegen corona is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden. Bekijk hier meer informatie. 

Ik ben jonger dan 60 jaar en val in de griepprikgroep. Hoe krijg ik een uitnodiging?

Je huisarts verzorgt de uitnodiging. Deze brieven worden tussen 3 en 14 oktober verstuurd.

(Hoe) kunnen zorgmedewerkers met voorrang een afspraak voor de prik maken?

Zorgmedewerkers kunnen een afspraak maken zodra zij een uitnodiging van hun werkgever hebben ontvangen.

Krijgt iedereen een uitnodigingsbrief?

Nee, alleen mensen 60 jaar en ouder en mensen van 12 jaar of ouder die in de griepprikgroep vallen, zorgmedewerkers en bewoners van een zorginstelling ontvangen een uitnodiging per brief. Dit zijn de mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden. Omdat deze grote groep mensen niet allemaal tegelijk geprikt kan worden op de priklocaties, worden deze mensen vanaf de tweede helft van september gefaseerd uitgenodigd binnen een periode van ongeveer 6 weken.

Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik halen. Wanneer dit zal zijn is onder meer afhankelijk van de opkomst van de groepen die eerder zijn uitgenodigd, waardoor we hierover op dit moment nog geen specifieke datum kunnen communiceren. Zodra mensen aan de beurt zijn worden ze hiervoor opgeroepen via de (sociale) media.

Hoe) kan ik mijn afspraak voor de prik wijzigen/afzeggen?

De vaccinatieafspraak wijzigen of afzeggen kan online op planjeprik.nl door te klikken op ‘Mijn vaccinatieafspraken inzien’. Dit kan ook telefonisch door te bellen naar 0800-7070.

(Hoe) kan ik een afspraak maken voor thuisvaccinatie?

De huisarts kan mensen die niet zelf of met hulp naar een vaccinatielocatie kunnen komen, aanmelden om de prik thuis te krijgen. Bekijk hier meer informatie. 

Mijn ‘partner’ is jonger dan ik en nog niet aan de beurt. Kan hij/zij mee naar de partnerafspraak?

Heeft u een uitnodiging ontvangen en heeft u een partner die ouder is dan 60 jaar? Dan kunt u ook voor uw partner een afspraak maken. Dat kan online door voor ieder apart een afspraak te maken voor dezelfde dag of door te bellen met het nummer in de brief.

Is uw partner jonger dan 60 jaar? Dan moet deze persoon wachten op de persoonlijke uitnodiging.

Er zitten nèt geen 3 maanden tussen mijn laatste prik/besmetting en de prik. Kan ik toch de prik krijgen?

Nee. U kunt pas een vaccinatie krijgen als uw laatste vaccinatie of doorgemaakte corona minimaal 3 maanden geleden was.

Kan ik de prik laten registreren in mijn gele boekje?

U kunt de GGD vragen om de coronavaccinatie in het gele boekje te registreren. Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs.