Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Let op: het is niet mogelijk om een boostervaccinatie te halen. Het heeft geen zin hiervoor langs te gaan bij onze vaccinatielocaties. Bekijk meer informatie hierover.

 

Waarom maar 1 vaccinatie als je corona hebt gehad?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je corona hebt gehad je immuniteit tegen corona opbouwt. Dit betekent dat je beschermd bent tegen corona. Als je 1 vaccinatie krijgt, heb je dezelfde bescherming als mensen die 2 vaccinaties krijgen. De Gezondheidsraad heeft daarom geadviseerd mensen die besmet zijn geweest met corona maar 1 vaccinatie te geven. Lees hier verder over deze beslissing.

Deze regeling geldt voor alle corona-vaccins: AstraZeneca, BioNTech/Pfizer en Moderna. Bij het Janssen-vaccin krijg je altijd maar één prik. 

Wanneer 1 vaccinatie?

Je komt in aanmerking voor 1 vaccinatie tegen het coronavirus als je corona hebt gehad. Als je een afspraak maakt voor de vaccinatie, krijg je aan de telefoon de vraag of je al eens positief bent getest op corona. Als dit zo is, kan je een afspraak maken voor 1 vaccinatie in plaats van 2 vaccinaties. 

Je hoeft hiervoor geen positieve test te laten zien, maar het is wel verstandig een uitslag van een positieve test te bewaren. Er kan op een later moment alsnog om gevraagd worden. 

2e afspraak afzeggen
Heb je corona gehad en heb je al 2 vaccinatie-afspraken gepland staan? Zeg de 2e afspraak dan zo snel mogelijk af. Dit kan met hetzelfde telefoonnummer waarmee je de afspraak gemaakt hebt. Als je toch de 2e vaccinatie wilt, hoef je niets te doen. Als je met corona besmet bent geraakt ná je 1e vaccinatie gaat de 2e afspraak wel door. 

Wanneer 2 vaccinaties?

  • Als je geen corona hebt gehad. 
  • Als je 80-plus bent en/of onder een van de medisch hoog-risico groepen valt. Je krijgt dan uit voorzorg 2 vaccinaties, ook al je wel corona hebt gehad in het afgelopen halfjaar. Bekijk hier de medisch hoog-risico groepen. 
  • Als je corona hebt gekregen ná je 1e vaccinatie. De afspraak voor de 2e vaccinatie gaat dan wel door. Bekijk hier meer informatie over besmetting na de 1e vaccinatie.