Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Wanneer doe ik een zelftest?

Het beleid voor zelftesten is veranderd. Zelftesten zijn ook geschikt om te gebruiken bij mensen met corona-gerelateerde klachten. Het OMT heeft dat geadviseerd op basis van recent wetenschappelijk onderzoek. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge neemt dit advies over. Mensen die corona-gerelateerde klachten hebben, kunnen naar de GGD gaan, maar mogen in plaats daarvan ook een zelftest doen. Belangrijk is dat ze dat zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten doen. Let op: om een quarantaine te beëindigen mag je géén zelftest gebruiken, alleen een test bij de GGD.

Het is heel belangrijk dat mensen die zich willen zelftesten kwalitatief goede zelftesten gebruiken. Dat betekent dat mensen een test moeten gebruiken met een CE-markering voor zelfgebruik. Die testen zijn te herkennen aan het CE-logo op de verpakking. 

Bekijk hier meer informatie over zelftesten in het onderwijs. 

Wanneer geen zelftest?

  • Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die ernstig ziek zijn of mensen die in contact komen met kwetsbare personen is een zelftest niet afdoende. Voor hen blijft het dringende advies om zich te laten testen bij de GGD bij klachten. Ook cruciale medewerkers die werken met kwetsbare mensen, moeten zich standaard melden bij de GGD bij klachten. Bij de GGD neemt een professional de test af en is de uitslag nauwkeuriger.

  • Mensen die in quarantaine zitten omdat ze bijvoorbeeld in contact zijn geweest met een positief getest persoon, of omdat ze terugkomen uit een zeer hoog risicogebied, kunnen na 5 dagen een coronatest doen. Is die test negatief, dan kan de quarantaine beëindigd worden. Een zelftest is daarvoor niet geschikt. Deze mensen moeten een testafspraak maken bij de GGD.

Maak in die gevallen een testafspraak bij de GGD. Bij de GGD word je gratis getest door een professional met gevoeligere testmethoden. Je krijgt hierdoor een betrouwbare testuitslag.

De uitslag van de zelftest is positief

Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt.

  • Maak direct een afspraak voor een nieuwe test bij de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.
  • Tot de uitslag van de test bekend is, blijf je thuis in isolatie.
  • Is de test bij de GGD ook positief, dan start de GGD NOG het bron- en contactonderzoek.
  • Is de test bij de GGD negatief, dan mag je uit isolatie.
  • Let op: je hebt een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen. 

De uitslag van de zelftest is negatief

Dit betekent dat je waarschijnlijk geen corona hebt. Het is belangrijk dat je je aan de basisregels blijft houden. Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100% uit. Blijven de klachten aanhouden, dan is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Worden de klachten erger, of ervaren mensen reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om toch een afspraak te maken bij de GGD.

Meer informatie over zelftesten

Zelftesten en het coronavirus | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl