Veelgestelde vragen over het coronavirus

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Heb je een vraag over het coronavirus? Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen aan de GGD Noord- en Oost-Gelderland en de bijbehorende antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Testen
Wat kost een test?


De test is gratis. De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten.

Kan ik me laten testen voor toegang tot horeca, evenementen en mijn reis?

De GGD houdt zich uitsluitend bezig met risicogericht testen. Dit betekent dat wij alleen mensen testen die coronagerelateerde klachten hebben. Wij testen niet voor toegang tot evenementen of voor reizen. Kijk op www.wijsopreis.nl of je een test nodig hebt voor jouw reisbestemming. Testen voor toegang tot horeca en evenementen kan via www.testenvoortoegang.org

Ik wacht al langer dan 48 uur op mijn testuitslag wat nu?

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Meestal binnen 48 uur. De uitslag ontvang je telefonisch of kun je opvragen via het burgerportaal met gebruik van DIGID. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. Als je op maandagochtend getest bent kun je dus op woensdagmiddag nog een telefoontje of mailtje verwachten. Let op! Het kan zijn dat de e-mail in je map met ongewenste mail zit. Kijk daarom voor de zekerheid in je map met ongewenste mail. De GGD kan je ook bellen om je testuitslag door te geven. Hou dus je e-mail en telefoon goed in de gaten. Als je op maandagochtend getest bent en je hebt donderdagochtend nog geen uitslag dan kun je, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur, met de GGD bellen (088 - 443 33 55). In het weekend zijn we bereikbaar tussen 08.45 en 17.00 uur.

De uitslag krijg je telefonisch of via een e-mail waarin staat dat de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Als de uitslag positief is word je altijd gebeld door de GGD zodat we meteen kunnen starten met bron- en contactonderzoek. 

Kan ik mij ook thuis laten testen op corona?

De GGD test alleen bij hoge uitzondering mensen thuis. Bekijk dit schema of je in aanmerking komt om thuis getest te worden. 

Kan ik mij laten testen om te weten of ik Corona gehad heb of niet?


De test in de Drive-in toont alleen aan of de medewerker op dit moment Corona heeft of niet. Deze test laat niet zien of je corona gehad hebt en of je antistoffen hebt opgebouwd.

Over commerciële sneltesten: Welke sneltesten zijn door het RIVM gevalideerd?


Het RIVM doet samen met de GGD onderzoek naar de betrouwbaarheid van sneltesten. Een klein aantal sneltesten is gevalideerd. Hiervan is voldoende vastgesteld dat ze een betrouwbaar testresultaat geven. Dit betekent dat bij een positieve uitslag van deze testen geen aanvullende PCR-test nodig is. Het gaat om deze vijf sneltesten:

 • Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott
 • BD Veritor COVID test van Becton Dickinson
 • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche
 • Sofia SARS Antigen FIA van Quidel
 • Standard F-Covid-19 Ag FIA van SD biosensor
Over commerciële sneltesten: De uitslag van mijn (commerciële) is negatief, wat nu?


Sneltesten hebben in vergelijking met de PCR-test iets vaker fout-negatieve uitslagen. Het kan dus zijn dat je ondanks een negatief resultaat bij de sneltest wel besmet bent met het coronavirus. Dit komt doordat een sneltest een beginnende infectie minder goed detecteert dan de PCR-test. Het is daarom belangrijk dat je alleen een test doet als je klachten hebt.

Is de uitslag negatief, maar ben je in quarantaine, omdat je onderdeel bent van een bron- en contactonderzoek? Dan blijf je in quarantaine tot de afgesproken datum en volg je de regels van de GGD.

Is de uitslag van de sneltest negatief en

 • behoor je tot een risicogroep, of
 • werk je met kwetsbare groepen (bijvoorbeeld in de zorg)?

Dan adviseren we je om bij klachten ook een PCR-test te doen op een GGD-testlocatie. Je kunt een afspraak maken via 0800-1202 of coronatest.nl. Blijf bij aanhoudende klachten thuis tot de uitslag van de PCR-test en houd je aan de voorschriften van het RIVM.

Over commerciële sneltesten: De uitslag van mijn (commerciële) is positief, wat nu?


Heb je een niet-gevalideerde sneltest gedaan en is de uitslag positief? We adviseren je om ook een PCR-test te doen op een GGD-testlocatie. Je kunt een afspraak maken via 0800-1202 of coronatest.nl. Blijf tot de uitslag van de PCR-test thuis en houd je aan de voorschriften van het RIVM.

Heb je een gevalideerde sneltest gedaan en is de uitslag positief? Dan hoef je geen aanvullende PCR-test te doen. De gevalideerde sneltesten zijn betrouwbaar genoeg bij een positieve uitslag. Je gaat direct in isolatie en volgt de richtlijnen van het RIVM.

 

Kinderen testen en school/kinderopvang
Kan ik mijn kind laten testen op het coronavirus?

Ja dat kan. Bekijk hier alle informatie over het testen van kinderen. 

Mijn kind heeft verkoudheidsklachten; mag ik naar mijn werk?

Ja. Alleen als iemand in het huishouden naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwdheid heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis tot de testuitslag bekend (negatief) is. 

Mijn kind heeft klachten die passen bij corona en is positief getest; mag ik naar werk?

Nee. Huisgenoten moeten in quarantaine gaan en zich laten testen zodra zich klachten ontwikkelen.

Wat gebeurt er als er een coronabesmetting op school/kinderopvang is?

Op deze pagina staat alle informatie over corona op school en kinderopvang. 

Mag de school of de kinderopvang mijn kind naar huis sturen bij klachten?

Als je kind corona gerelateerde klachten krijgt terwijl het op school zit, moet de school besluiten uw kind naar huis te sturen. Je zult hier als ouder gehoor aan
moeten geven. Voor kinderen tot 12 jaar bij het kinderdagverblijf, de gastouder, BSO of basisschool geldt dit níet bij een snotneus of wat hoesten, maar wél als je
kind koorts ontwikkelt of benauwd wordt.

Als je kind in de 10 dagen voor de klachten begonnen in contact is geweest met iemand die positief getest is dan is het wel van belang je kind zo snel mogelijk naar huis te laten gaan en te testen, ook bij lichte klachten.

Mag een school om een bewijs van een negatieve coronatest vragen?

Nee, dit mag niet.

Mag de school of de kinderopvang een test verplicht stellen?

Nee, niemand mag je kind tot een test verplichten. Het al dan niet opvolgen van het testadvies bij kinderen is aan jou of aan jou en je kind gezamenlijk.

Als je ervoor kiest een kind dat in quarantaine zit vanwege een besmetting in de nabije omgeving niet te laten testen, dan moet je kind wel 10 dagen thuis in
quarantaine blijven voordat het terug naar school of de kinderopvang mag. De keuze is geheel en al aan jou.

Heeft je kind klachten? Dan geldt voor kinderen van 0-12 jaar dat zij met verkoudheidsklachten naar het kinderdagverblijf, de gastouder, BSO of
basisschool mogen, tenzij het kind contact is van iemand die positief getest is op COVID-19. Lees hier meer over op de website van het RIVM.

Mag de school zonder mijn toestemming mijn kind (laten) testen?

Nee. Een ouder of kind moet altijd toestemming geven voor een test. Wie toestemming mag geven is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

 • Is je kind 12 t/m 15 jaar? Dan moeten zowel jij als je kind toestemming geven.
 • Is je kind 16+? Dan mag je kind zelfstandig toestemming geven.

Een school mag dus nooit zonder toestemming van ouder of kind een test afnemen. Testen is altijd vrijwillig

Wanneer wordt er geadviseerd een kind te laten testen?
  1. Heeft je kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft je kind binnen en houdt het zoveel mogelijk afstand van huisgenoten. Er zijn uitzonderingen op deze regel, die worden beschreven op deze webpagina van het RIVM.

  2. Is een huisgenoot van je kind positief getest en moet je kind om die reden in quarantaine? Het advies is dan je kind 2 keer te laten testen. Eén keer zo snel mogelijk. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. Als de testuitslag van de test op dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag je kind uit quarantaine. De GGD bepaalt samen met jou hoe goed je kind op dit moment beschermd is tegen corona. Wanneer je kind beschermd is tegen corona zijn de regels voor huisgenoten minder streng.

  3. Komt je kind naar voren in een bron- en contactonderzoek? Bijvoorbeeld omdat de docent, een ander kind uit de klas/groep of een vriendje of andere kennis positief is getest? In dit geval zijn er 2 mogelijkheden.

   • Vond het contact plaats in een privésetting of op de middelbare school en gaat het om een nauw contact dan moet hij/zij in quarantaine. Het advies is dan je kind op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen. Als de testuitslag van de test op dag 5 negatief blijkt te zijn, mag je kind uit quarantaine. De GGD bepaalt samen met jou hoe goed je kind op dit moment beschermd is tegen corona. Wanneer je kind beschermd is tegen corona of jonger dan 4 jaar oud is, dan zijn de regels voor nauwe contacten minder streng.

   • Was het contact op de kinderopvang, BSO of basisschool? Dan hoeft je kind niet in quarantaine en niet getest te worden. Let in dit geval wel goed op of je kind in de 10 dagen na het contact klachten krijgt. Laat je kind zo snel mogelijk testen als dit gebeurt.

  4. Bij terugkomst uit het buitenland wordt geadviseerd om een test te doen. Op welke dag na terugkomst de test plaatsvindt en of dit een zelftest is of een test bij de GGD is afhankelijk van het land of gebied waaruit je kind terugkomt. mogelijkheden.

   • Komt je kind terug uit een zeerhoogrisicogebied waarvoor de quarantaineplicht geldig is? Dan gaat je kind 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 na aankomst (terug) in Nederland kan je kind zich laten testen bij de GGD. Is de uitslag negatief? Dan mag je kind uit quarantaine. Voor kinderen tot 12 geldt geen quarantaineplicht, maar wel een dringend quarantaineadvies. Op de website van de Rijksoverheid kan je meer informatie vinden over quarantaine na terugkeer uit het buitenland.

   • Komt je kind terug uit een land waarop geen quarantaineplicht van toepassing is? Dan is het testadvies afhankelijk van welk land en hoe goed je kind beschermd is tegen corona. Meer informatie vindt u op deze webpagina van de Rijksoverheid.

 

Mag mijn kind zelf een afspraak maken voor een coronatest?

Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Vanaf 16 jaar mag je kind zelf een afspraak maken voor een coronatest. In de leeftijd van 12 t/m 15 jaar mag een
kind een afspraak maken met goedkeuring van de ouders, of mag de ouder een afspraak maken met de goedkeuring van het kind. Bij het telefonisch maken van
de afspraak moet zowel ouder als kind aan de telefoon komen om toestemming te geven.

Mag mijn kind alleen naar de testlocatie komen?

Kinderen tot 16 jaar mogen alleen met een volwassen begeleider naar de testlocatie. Een kind van 16 jaar of ouder mag zonder begeleiding komen.

Als mijn kind positief test, wie moet ik dan daarover informeren?

De GGD neemt bij een positieve testuitslag contact op met jou en je kind en zal vervolgens het bron- en contactonderzoek opstarten. In het bron- en
contactonderzoek bepaalt de GGD samen met jou en je kind wie in de omgeving van je kind risico gelopen hebben om ook corona te krijgen.

De GGD belt vervolgens de mensen die het meeste risico gelopen hebben of vraagt jou of je kind om hen te informeren. De GGD zal je daarnaast vragen zelf (ook) de school te
informeren om te zorgen dat de positieve testuitslag zo snel mogelijk de school bereikt. Wanneer je kind een DigiD heeft en je online de uitslag kan inzien, informeer dan bij een positieve uitslag ook zo snel mogelijk de school.

Indien je bij het maken van de testafspraak geen toestemming hebt gegeven om een positieve testuitslag te delen met de huisarts dan adviseren we om zelf de huisarts te bellen om te vertellen dat je kind corona heeft.

 

Quarantaine en isolatie
Moet ik na een bewezen corona infectie terug in isolatie als ik nieuwe klachten ontwikkel?

Als de klachten binnen 8 weken terugkeren is het waarschijnlijk geen nieuwe COVID-19 infectie. Opnieuw testen is niet nodig. Je hoeft dan niet terug in isolatie te gaan. Lees hier meer over wel of niet opnieuw laten testen.

Hoe lang moet ik na nauw contact met een bewezen corona patiënt in quarantaine blijven?

Je moet 10 dagen na het laatste contactmoment met de corona patiënt in quarantaine blijven. Bekijk hier de leefregels.

Bekijk hier video's over thuisquarantaine.

 

Overige vragen
Hoe gaan we om met je persoonsgegevens?


Wil je weten hoe we omgaan met je privacy bij het testen? Op deze site staat precies aangegeven welke persoonsgegevens we van je verzamelen, met wie we jouw gegevens delen, wat de grondslag is en hoe lang we de gegevens bewaren. Bij klachten over je privacy kan je contact opnemen met fg@ggdnog.nl.

Kan ik via de GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?
Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-COVID19 verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘COVID19-vrij verklaring’ of ‘non-COVID verklaring’.

Zie ook dit nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland