Veelgestelde vragen over het coronavirus

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Heb je een vraag over het coronavirus? Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen aan de GGD Noord- en Oost-Gelderland en de bijbehorende antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Onderwerpen

 

Testen

Wat kost een test?

De test is gratis. De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten.

Ik wacht al langer dan 48 uur op mijn testuitslag, wat nu?

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Meestal binnen 48 uur. De uitslag ontvang je telefonisch, via e-mail of kun je opvragen via het burgerportaal met gebruik van DIGID.

Let op: de e-mail kan in je map met ongewenste mail zitten. Kijk daarom voor de zekerheid in je map met ongewenste mail. De GGD kan je ook bellen om je testuitslag door te geven. Hou dus je e-mail en telefoon goed in de gaten.

Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. Als je bijvoorbeeld op maandagochtend getest bent kun je op woensdagmiddag nog een telefoontje of mailtje verwachten. Heb je op donderdagochtend nog geen uitslag, dan kun je bellen. 

Ben je getest bij een locatie van GGD Noord en Oost-Gelderland? Dan kan je bellen over de uitslag op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur, 088 - 443 33 55. In het weekend zijn we bereikbaar tussen 08.45 en 17.00 uur. De uitslag krijg je telefonisch of via een e-mail waarin staat dat de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Als de uitslag positief is word je altijd gebeld door de GGD zodat we meteen kunnen starten met bron- en contactonderzoek.

Wat als ik geen auto heb voor de teststraat?

Het heeft de voorkeur dat je met een auto komt. Dit in verband met het infectierisico naar anderen. Je kan eventueel je huisgenoot of partner vragen om met jou door de teststraat te rijden. Ook zou je van je huisgenoot of partner een auto kunnen lenen. Als dit niet mogelijk is, kan je ook met de fiets door de teststraat komen. Dit moet wel vooraf aan ons gemeld worden.

Kan ik mij ook thuis laten testen?

De GGD test alleen bij hoge uitzondering mensen thuis. Bekijk dit schema of je in aanmerking komt om thuis getest te worden.

Kan ik mij ook laten testen om te zien of ik al eerder corona heb gehad?

Nee. Deze test toont alleen aan of je op dit moment COVID-19 hebt. Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (antistoffentest). Deze test is nog niet beschikbaar. Houd de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Kan ik na de avondklok nog een test laten doen of een vaccinatie halen?

Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 22.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of -vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok

Begeleidt u als mantelzorg een oudere bij de vaccinatie of coronatest? Dan is dit een reden om nog na 22.00 uur buiten te zijn. U vult dit dan in op de Eigen verklaring avondklok.

terug naar onderwerpen

Commerciële testen

Welke sneltesten zijn door het RIVM gevalideerd?

Het RIVM doet samen met de GGD onderzoek naar de betrouwbaarheid van sneltesten. Een klein aantal sneltesten is gevalideerd. Hiervan is voldoende vastgesteld dat ze een betrouwbaar testresultaat geven. Dit betekent dat bij een positieve uitslag van deze testen geen aanvullende PCR-test nodig is. Dit zijn de meest gebruikte gevalideerde testen:

  • Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott
  • BD Veritor COVID test van Becton Dickinson
  • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche
  • Sofia SARS Antigen FIA van Quidel
  • Standard F-Covid-19 Ag FIA van SD biosensor.

De uitslag van mijn commerciële test is negatief, wat nu?

Sneltesten hebben in vergelijking met de PCR-test vaker fout-negatieve uitslagen. Het kan dus zijn dat je ondanks een negatief resultaat bij de sneltest wel besmet bent met het coronavirus. Dit komt doordat een sneltest een beginnende infectie minder goed detecteert dan de PCR-test. Het is daarom belangrijk dat je alleen een test doet als je klachten hebt.

Is de uitslag negatief, maar ben je in quarantaine, omdat je onderdeel bent van een bron- en contactonderzoek? Dan blijf je in quarantaine tot de afgesproken datum en volg je de regels van de GGD.

Is de uitslag van de sneltest negatief en behoor je tot een risicogroep, of werk je met kwetsbare groepen (bijvoorbeeld in de zorg)? Dan adviseren we je om bij klachten ook een PCR-test te doen op een GGD-testlocatie. Je kunt een afspraak maken via 0800-1202 of coronatest.nl. Blijf bij aanhoudende klachten thuis tot de uitslag van de PCR-test en houd je aan de voorschriften van het RIVM.

De uitslag van mijn commerciële test is positief, wat nu?

Heb je een gevalideerde sneltest gedaan en is de uitslag positief? Dan hoef je geen aanvullende PCR-test te doen. De gevalideerde sneltesten zijn betrouwbaar genoeg bij een positieve uitslag. Je gaat direct in isolatie en volgt de richtlijnen van het RIVM.

Word ik na een positieve sneltest-uitslag gebeld door de GGD?

COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de testaanbieder of de aanvragend arts de positieve uitslagen moet doorgeven aan de GGD. Wij kunnen dan de testresultaten beoordelen en het bron- en contactonderzoek uitvoeren. Alle aanbieders van sneltesten zijn verplicht om testuitslagen en (contact)gegevens van de geteste persoon aan ons door te geven. Helaas gebeurt dit niet altijd goed. Heb je een positieve testuitslag, vraag dan altijd aan de aanbieder of hij dit doorgeeft aan de GGD. Alleen als je getest bent met een gevalideerde sneltest en de aanbieder van de test de uitslag aan ons meldt, nemen wij contact met je op. Vraag daarom altijd aan de aanbieder van de test om welke test het gaat!

terug naar onderwerpen

Quarantaine en isolatie

Moet ik na een bewezen corona infectie terug in isolatie als ik nieuwe klachten ontwikkel?

Als de klachten binnen 8 weken terugkeren is het waarschijnlijk geen nieuwe COVID-19 infectie. Opnieuw testen is niet nodig. Je hoeft dan niet terug in isolatie te gaan. Lees hier meer over wel of niet opnieuw laten testen

Hoe lang moet ik na nauw contact met een bewezen corona patiënt in quarantaine blijven?

Je moet 10 dagen na het laatste contactmoment met de corona patiënt in quarantaine blijven. Bekijk hier video's over thuisquarantaine.

Wanneer moet ik in quarantaine bij een besmetting binnen het gezin?

Als er een of meerdere besmettingen binnen het gezin zijn, ga je in quarantaine na het laatste contact met het gezinslid (nauw contact). Bekijk hier een voorbeeld van een besmetting binnen het gezin en de quarantaineregels.

terug naar onderwerpen

School, kinderopvang en kinderen

Mijn kind heeft verkoudheidsklachten; mag ik naar mijn werk?

Ja. Alleen als iemand in het huishouden naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwdheid heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis tot de testuitslag bekend (negatief) is. 

Mijn kind heeft klachten die passen bij corona en is positief getest; mag ik naar werk?

Nee. Huisgenoten moeten in quarantaine gaan en zich laten testen zodra zich klachten ontwikkelen.

Kan ik mijn kind laten testen op het coronavirus?

Ja, dat kan. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

Voor een afspraak maken: houd de BSN bij de hand en bel 0800 - 1202. Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar. 

Bij elke testlocatie is er een speciale straat voor kinderbemonstering. Bereid uw kind goed voor op de testafname door te vertellen wat er gaat gebeuren. Lees hier verder over hoe het testen van kinderen in zijn werk gaat. 

Mag mijn kind naar de kinderopvang/school?

Gebruik onderstaande beslisbomen om te bepalen of een kind naar de kinderopvang of school mag. 

terug naar onderwerpen

Overige corona-gerelateerde vragen

Heeft een bloedtest op antistoffen zin?

Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (antistoffentest). Deze test is nog niet beschikbaar. Onderzoek op antistoffen is geen betrouwbare test voor vroege COVID-19 infectie.

Hoe gaan we om met je persoonsgegevens?

Wil je weten hoe we omgaan met je privacy bij het testen? Op deze site staat precies aangegeven welke persoonsgegevens we van je verzamelen, met wie we jouw gegevens delen, wat de grondslag is en hoe lang we de gegevens bewaren. Bij klachten over je privacy kan je contact opnemen met fg@ggdnog.nl.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op deze websites vind je meer informatie:

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met het publieksnummer via 0800 - 1351 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur).

  • Voor een afspraak voor een test op het coronavirus is er het telefoonnummer: 0800 - 1202 (7 dagen per week 8.00 tot 20.00 uur)
  • Maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. De huisarts bepaalt op basis van jouw klachten of verder onderzoek nodig is.

  • Hulplijnen
    Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? In het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM vind je een overzicht van beschikbare hulplijnen.

Kan ik via de GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?
Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-COVID19 verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘COVID19-vrij verklaring’ of ‘non-COVID verklaring’. Zie ook dit bericht van de GGD GHOR.

terug naar onderwerpen