Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Zo snel mogelijk laten testen

Ben je een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus? Laat je dan zo snel mogelijk testen bij een GGD-teststraat of doe een zelftest. Door eerder en vaker te testen, kunnen besmettingen sneller worden opgespoord. Bij een positieve testuitslag ga je meteen in isolatie. Doordat we dan ook meteen met bron- en contactonderzoek starten, kan verdere verspreiding van het virus voorkomen worden. 

Let op: bij een negatieve testuitslag is het belangrijk om je nog een keer op dag 5 te laten testen. Het kan namelijk zijn dat het virus nog niet aan te tonen was met de 1e test. De test op dag 5 is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen 7 dagen klachten krijgen.

Heb je op dag 5 weer een negatieve testuitslag dan hoef je de quarantaine niet af te maken. Is de uitslag positief, dan heb je corona en ga je in isolatie
Quarantaine kan niet worden opgeheven op basis van een negatieve zelftest.

Bel: 0800 - 1202  of  maak online een afspraak

Geschikte test

Mensen zonder klachten moeten getest worden met een daarvoor geschikte test. Iemand zonder klachten kan toch anderen besmetten en daarom is het belangrijk te voorkomen dat iemand ten onrechte een negatieve testuitslag krijgt. De PCR- en LAMP PCR-test zijn voldoende gevoelig. Doe je geen PCR- of LAMP PCR-test bij de GGD? Dan maak je de voorgeschreven quarantaine af.

Afstand houden tot risicogroepen

Het is belangrijk dat je alert blijft op corona-gerelateerde klachten en gedurende 10 dagen afstand houdt tot risicogroepen. Negatief geteste zorgmedewerkers overleggen met hun werkgever of zij mogen werken.

Via CoronaMelder of bron- en contactonderzoek

Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. Als nauw contact ontvang je een telefoonnummer waarop je de asymptomatische test (testen zonder klachten) kunt aanvragen.

Krijg je een melding van de CoronaMelder-app? In het bericht staat wat dag 5 is en welk telefoonnummer je kunt bellen om de testafspraak te maken. Ben je, naast de melding, ook onderdeel van een bron- en contactonderzoek, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder-app.

Klachten

Klachten die kunnen wijzen op het coronavirus zijn: verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (kriebel)hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak.

Twijfel je om je te laten testen op corona, bijvoorbeeld omdat je alleen lichte klachten hebt? Ga naar deze online tool voor persoonlijk testadvies.