Opnieuw testen na positieve of negatieve testuitslag

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Er zijn veel vragen over wanneer je je opnieuw moet laten testen op het coronavirus. Op deze pagina lees je wanneer je je wel opnieuw moet laten testen en wanneer niet.

De informatie op deze pagina gaat over de PCR-testen afgenomen door de GGD. Sinds 11 april is een zelftest de norm. Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet de beste optie. Bijvoorbeeld als je in een instelling met kwetsbare personen woont. Of als je een herstelbewijs nodig hebt om te reizen. Dan kun je je wel bij de GGD laten testen.

Doelgroepen voor testen bij de GGD

Heb je coronaklachten of had je contact met een besmet persoon? Dan kun je je nog wel laten testen bij de GGD als je tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  • Zorgmedewerkers. Ook is voor zorgmedewerkers een PCR-test op dag 5 nodig om uit quarantaine te kunnen. 
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. 

Negatieve testuitslag: nieuwe klachten

Heb je een negatieve testuitslag, maar krijg je nieuwe klachten die ook bij het coronavirus passen? Of ben je na de je negatieve testuitslag in nauw contact geweest met iemand die positief getest is? Dan adviseren wij je om je opnieuw te (laten) testen. Maak een testafspraak bij de GGD als je bij bovengenoemde doelgroepen hoort. 

Voorbeeld

Je hebt op 1 juni een coronatest gedaan omdat je last had van een loopneus. Deze test was negatief. Op 10 juni krijg je last van koorts en hoesten. Dit zijn andere klachten dan op 1 juni en daarom moet je een nieuwe test doen.

Je hoeft je niet opnieuw te laten testen als je een negatieve testuitslag hebt gekregen en je dezelfde klachten houdt, zoals bijvoorbeeld een loopneus. 

Positieve testuitslag

Langer dan 8 weken geleden: nieuwe klachten

Heb je langer dan 8 weken geleden corona gehad, ben je tussendoor hersteld en krijg je opnieuw klachten die passen bij het coronavirus? Maak dan opnieuw een testafspraak bij de GGD als je bij bovengenoemde doelgroepen hoort. Of test jezelf opnieuw. 

Korter dan 8 weken geleden: ernstiger klachten of nauw contact

Heb je korter dan 8 weken geleden corona gehad, zijn je klachten ernstiger of anders dan de vorige keer of krijg je opnieuw klachten na contact met iemand die positief is getest op corona? Maak een testafspraak bij de GGD als je bij bovengenoemde doelgroepen hoort. Of test jezelf opnieuw.

Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig

Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent. Voor een antigeen(zelf-)test geldt dat de kans klein is dat je na de isolatie nog positief test. Een antigeentest is alleen nog positief bij mensen die nog veel virus bij zich dragen. 

Doe de (quarantaine)check

Misschien heb je klachten of ben je in de buurt geweest van iemand met corona. Of je bent op reis geweest naar een gebied met een hoog coronarisico. Doe de check om te weten of je in quarantaine moet, een zelftest moet doen of je moet laten testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent. 

Testafspraak corona maken

Wil je je naar aanleiding van bovenstaand (opnieuw) laten testen? Je kan zonder afspraak op onze testlocaties terecht. Maak je liever een afspraak? Dat kan ook:

  • Bel het landelijke testafspraken nummer 0800-1202. Het nummer is zeven dagen per week bereikbaar. Van 08.00 - 20.00 uur. Houd je BSN bij de hand. 
  • Maak digitaal je testafspraak via www.coronatest.nl. Hiervoor heb je een DigiD nodig.