Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tot je de uitslag van de test krijgt, is het belangrijk dat je:

  • Thuis blijft.
  • Niet naar buiten gaat.
  • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts als dat nodig is.
  • Je handen geregeld wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
  • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag en/of je e-mail in de gaten houdt.
  • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter contact hebt gehad (deze mensen tellen voor het bron- en contactonderzoek mee als 'nauw contact').

De uitslag van de test

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Meestal binnen 48 uur. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. De uitslag krijg je telefonisch of via een e-mail waarin staat dat de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Het nummer dat belt met de testuitslag kan van het landelijke callcenter afkomstig zijn. Je kan gebeld worden tot 20.00. Het heeft geen zin ons als regionale GGD te bellen voor de uitslag, uitslagen gaan altijd via het landelijke callcenter.

Als de uitslag positief is, word je altijd gebeld door de GGD zodat we meteen kunnen starten met het bron- en contactonderzoek.

Wel corona
Is de uitslag positief? Dan heb je corona. Je gaat in isolatie. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houdt 1,5 meter afstand tot anderen.

Omdat de aantallen positieve meldingen stijgen ontvangt iedereen die positief is getest een beveiligde e-mail. Deze mail kun je gewoon openen en is geen spam. In deze mail is de eerste informatie te vinden die je nodig hebt om je voor te bereiden op het bron- en contact onderzoek.

Daarna neemt GGD Noord- en Oost-Gelderland contact met je op om de leefregels met je door te nemen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Dat betekent dat aan je wordt gevraagd met wie je in de afgelopen dagen contact hebt gehad. Het is belangrijk dat je zelf jouw werkgever en/of bedrijfsarts op de hoogte stelt van de positieve uitslag.

Geen corona
Is je testuitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een huisgenoot of nauw contact bent van een coronapatiënt. Blijf dan in quarantaine. Doe 5 dagen na het laatste contact met de coronapatiënt een coronatest bij de GGD. Wanneer deze negatief is, mag je uit quarantaine tenzij je klachten krijgt. Dan is er opnieuw een test nodig en blijft je tot de uitslag bekend is in quarantaine.

Krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts. Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-vrij verklaring.

Na de quarantaine
Als je uit quarantaine bent, wees dan tot 10 dagen na het contact met jouw huisgenoot of nauw contact met corona extra voorzichtig. Dit betekent dat je: 1,5 meter afstand houdt, geen contact hebt met kwetsbare personen en grote groepen en drukke plekken ontwijkt. Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever. 

Verder blijft het belangrijk om jouw gezondheid goed in de gaten te houden en je te houden aan de (hygiëne)regels. Als je klachten hebt die passen bij COVID-19 doe dan meteen een zelftest of een laat je testen bij de GGD. 

Wat moet ik zelf doen voor het bron- en contactonderzoek?

Wacht je op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Je hoeft alleen de namen op te schrijven van de mensen met wie je 15 minuten of langer op minder dan 1,5 meter afstand samen bent geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuis bent gebleven.

Een voorbeeld: Je kreeg op woensdag klachten. Je schrijft dan de namen op van de mensen met wie je vanaf maandag 15 minuten of langer contact hebt gehad op minder dan 1,5 meter afstand. Blijkt uit de test dat je corona hebt? Dan gaat de GGD in overleg met jou kijken of deze personen mogelijk ook besmet zijn.

Contact

Neem met vragen over onze coronatesten contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland: