Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Heb je je laten testen op het coronavirus? Op deze pagina vind je meer informatie over hoe het verder gaat na de test.

Tot je de uitslag van de test krijgt, is het belangrijk dat je:

  • Thuis blijft.
  • Niet naar buiten gaat.
  • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts als dat nodig is.
  • Je handen geregeld wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
  • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag en/of je e-mail in de gaten houdt.
  • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter contact hebt gehad.

De uitslag van de test

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Meestal binnen 48 uur. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. De uitslag krijg je telefonisch of via een e-mail waarin staat dat de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Het nummer dat belt met de testuitslag kan van het landelijke callcenter afkomstig zijn. Je kan gebeld worden tot 20.00. 

Als de uitslag positief is, word je altijd gebeld door de GGD zodat we meteen kunnen starten met het bron- en contactonderzoek. 

Geen corona
Is je testuitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een huisgenoot of nauw contact bent van een coronapatiënt en je (nog) niet beschermd bent tegen corona. Doe dan 5 dagen na het laatste contact met de coronapatiënt een coronatest bij de GGD. Wanneer deze negatief is, mag je uit quarantaine tenzij je klachten krijgt. Dan is er opnieuw een test nodig en blijft je tot de uitslag bekend is in quarantaine.

Wanneer ben ik beschermd tegen corona?

Je bent immuun(beschermd tegen corona) als:

  • Het meer dan 14 dagen geleden is dan je een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. 
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad met het vaccin van Janssen.
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en je daarvoor corona hebt gehad.
  • Je binnen de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad.

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine als je een huisgenoot of nauw contact bent van een besmet persoon. Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan altijd testen en gebruik hiervoor nooit een zelftest.


Krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts. Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-vrij verklaring.

Wel corona
Is de uitslag positief? Dan heb je corona. Je gaat in isolatie. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houdt 1,5 meter afstand tot anderen. 

GGD Noord- en Oost-Gelderland neemt contact met je op om de leefregels met je door te nemen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Dat betekent dat aan je wordt gevraagd met wie je in de afgelopen dagen contact hebt gehad. Het is belangrijk dat je zelf jouw werkgever en/of bedrijfsarts op de hoogte stelt van de positieve uitslag.

Wat moet ik zelf doen voor het bron- en contactonderzoek?

Wacht je op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Je hoeft alleen de namen op te schrijven van de mensen met wie je 15 minuten of langer op minder dan 1,5 meter afstand samen bent geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuis bent gebleven.

Een voorbeeld: Je kreeg op woensdag klachten. Je schrijft dan de namen op van de mensen met wie je vanaf maandag 15 minuten of langer contact hebt gehad op minder dan 1,5 meter afstand. Blijkt uit de test dat je corona hebt? Dan gaat de GGD in overleg met jou kijken of deze personen mogelijk ook besmet zijn.

Contact

Neem met vragen over onze coronatesten contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland: