Heb je je laten testen op het coronavirus? Op deze pagina vind je meer informatie over hoe het verder gaat na de test.

Tot je de uitslag van de test krijgt, is het belangrijk dat je:

  • Thuis blijft.
  • Niet naar buiten gaat.
  • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts als dat nodig is.
  • 1,5 meter afstand houdt van jouw huisgenoten/gezinsleden.
  • Je handen geregeld wast, in de elleboog niest of hoest.
  • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag. 
  • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad.

De uitslag van de test

Je wordt zo snel mogelijk gebeld over het resultaat van de test.

Geen corona
Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een contact bent van een coronapatiënt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 14 dagen thuis. Ook als je negatief bent getest blijven de regels gelden die voor iedereen gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog. Krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts.

Wel corona
Is de uitslag positief? Dan heb je corona. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. Dit heet quarantaine. De GGD neemt contact met je op om de leefregels met je door te nemen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Dat betekent dat aan je wordt gevraagd met wie je in de afgelopen dagen contact hebt gehad. We zullen je hiervoor bellen.
Het is belangrijk dat je zelf jouw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts op de hoogte stelt van de positieve uitslag.

Iedereen in het gezin of huishouden moet thuisblijven als:

  • Je ernstige klachten hebt, bijvoorbeeld koorts of benauwdheid. Als uit de test blijkt dat je geen corona hebt, kunnen jouw huisgenoten weer naar buiten.
  • Uit de test blijkt dat je corona hebt. Jouw huisgenoten blijven thuis ook al hebben ze zelf geen klachten. Zij mogen alleen voor noodzakelijke boodschappen naar buiten.
  • Huisgenoten die werkzaam zijn in de vitale sector of een cruciale beroep hebben blijven ook thuis. Voor deze mensen kan een uitzondering worden gemaakt als zij geen klachten hebben. Dat kan alleen na overleg met de werkgever, of bedrijfsarts en de GGD. Op Rijksoverheid.nl/corona staat een lijst met cruciale beroepen.

Wat moet ik zelf doen voor het contactonderzoek?

Wacht je op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Je hoeft alleen de namen op te schrijven van de mensen met wie je samen bent geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuis bent gebleven. Een voorbeeld: Je kreeg op woensdag klachten en bent vanaf vrijdag thuisgebleven. Je schrijft dan de namen op van de mensen met wie je vanaf maandag contact hebt gehad. Blijkt uit de test dat je corona hebt? Dan gaat de GGD in overleg met jou kijken of deze personen mogelijk ook besmet zijn.

En dan zit je in thuisisolatie...

In deze video het verhaal van Steven van der Lelie, adviseur medische milieukunde bij GGD NOG. Hij kwam in contact met een persoon die positief getest is op corona. Om geen anderen te besmetten ging Steven in thuisisolatie. Dat was een behoorlijke omslag. Een hoop vrije tijd waarin je niet de dingen kan doen die je graag doet.