Heb je je laten testen op het coronavirus? Op deze pagina vind je meer informatie over hoe het verder gaat na de test.

Tot je de uitslag van de test krijgt, is het belangrijk dat je:

  • Thuis blijft.
  • Niet naar buiten gaat.
  • Geen bezoek ontvangt, behalve de huisarts als dat nodig is.
  • 1,5 meter afstand houdt van jouw huisgenoten/gezinsleden.
  • Je handen geregeld wast, in de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt.
  • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag en/of je e-mail in de gaten houdt.
  • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter contact hebt gehad.

De uitslag van de test

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Meestal binnen 48 uur. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. Door grote drukte duurt het op het moment helaas soms wat langer. De uitslag krijg je telefonisch of via een e-mail waarin staat dat de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Als de uitslag positief is word je altijd gebeld door de GGD zodat we meteen kunnen starten met bron- en contactonderzoek.

Geen corona
Is je testuitslag negatief, dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een nauw contact bent van een coronapatiënt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis. Ook als je negatief bent getest blijven de regels gelden die voor iedereen gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts. Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-vrij verklaring.

Wel corona
Is de uitslag positief? Dan heb je corona. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houdt 1,5 meter afstand tot anderen. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. Dit heet quarantaine. GGD Noord- en Oost-Gelderland neemt contact met je op om de leefregels met je door te nemen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Dat betekent dat aan je wordt gevraagd met wie je in de afgelopen dagen contact hebt gehad.
Het is belangrijk dat je zelf jouw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts op de hoogte stelt van de positieve uitslag.

Flyer Hulp en steun bij thuisquarantaine

Iedereen in het gezin of huishouden moet thuisblijven als:

  • Jij of een van je huisgenoten ernstige klachten heeft, bijvoorbeeld koorts of benauwdheid. Als niemand uit jullie huishouden corona blijkt te hebben, kunnen jullie weer naar buiten.
  • Uit de test blijkt dat je corona hebt. Jouw huisgenoten blijven ook thuis. Zij mogen alleen voor noodzakelijke boodschappen naar buiten, mits ze zelf geen klachten hebben die lijken op corona.

Wat moet ik zelf doen voor het contactonderzoek?

Wacht je op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Je hoeft alleen de namen op te schrijven van de mensen met wie je 15 minuten of langer op minder dan 1,5 meter afstand samen bent geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuis bent gebleven. Een voorbeeld: Je kreeg op woensdag klachten. Je schrijft dan de namen op van de mensen met wie je vanaf maandag 15 minuten of langer contact hebt gehad op minder dan 1,5 meter afstand. Blijkt uit de test dat je corona hebt? Dan gaat de GGD in overleg met jou kijken of deze personen mogelijk ook besmet zijn.

Contact

Neem met vragen over onze coronatesten contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland:

  • via 088 - 443 33 55 (7 dagen per week, van 8.30 - 17.00 uur)

 

En dan zit je in thuisisolatie...

In deze video het verhaal van Steven van der Lelie, adviseur medische milieukunde bij GGD NOG. Hij kwam in contact met een persoon die positief getest is op corona. Om geen anderen te besmetten ging Steven in thuisisolatie. Dat was een behoorlijke omslag. Een hoop vrije tijd waarin je niet de dingen kan doen die je graag doet.