Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Heeft een kind klachten die passen bij het coronavirus? Je kan je kind gratis laten testen bij alle testlocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Op deze pagina leggen we uit hoe het testen van kinderen in zijn werk gaat.

Wanneer wel/niet naar school of kinderopvang?

Als een kind last heeft van hooikoorts of astma is dit vaak voor ouders te herkennen. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Gebruik dan de onderstaande beslisbomen om te checken of het kind wel of niet naar school/kinderopvang mag en wat je moet doen als je kind klachten heeft die passen bij het coronavirus.

Is er besmetting op school of kinderopvang? Op deze pagina is meer informatie te vinden over een coronabesmetting op school en kinderopvang. 


Het testen van kinderen

Een coronatest wordt geadviseerd in de volgende situaties:

  • Het kind heeft klachten zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping). 
  • Als door het bron- en contactonderzoek is vastgesteld dat het kind in contact is geweest met een besmet persoon.  

Klik op de foto en bekijk hoe een coronatest bij kinderen gaat bij onze teststraat in Apeldoorn.


Heeft je kind klachten, laat je jouw kind niet testen en is het kind niet in contact geweest met een besmet persoon? Dan mag het kind weer naar school/kinderopvang als het 24 uur klachtenvrij is geweest. Als je kind (vanaf 4 jaar) wél in contact is geweest met een besmet persoon neemt de GGD contact met ouders op voor het bron- en contactonderzoek en testadvies

Alleen ouders of verzorgers bepalen of een kind getest wordt of niet. Scholen en kinderdagverblijven hebben hier geen zeggenschap over, zij hebben een adviserende rol. Een testafspraak maken

Houd de BSN bij de hand en maak een afspraak. Het nummer is 7 dagen per week, van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar. Als je een afspraak wilt maken voor meerdere mensen uit hetzelfde gezin, waaronder een kind, dan kan het hele gezin zich op dezelfde locatie laten testen.

Bel: 0800 - 1202 

De GGD NOG werkt niet met sabbeltesten. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. 

Tip: vraag een DigiD aan voor je kind. Met een DigiD is het makkelijker om een testafspraak in te plannen en je kan de testresultaten sneller inzien op www.coronatest.nl. Zonder een DigiD belt de landelijke afsprakenlijn om de uitslag door te geven. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer 3 werkdagen. 


Hoe gaat een coronatest bij kinderen? 

Bij onze teststraten hebben we op elke locatie een speciale kinderstraat ingericht. Hier zijn elke dag testafnemers aanwezig die goed met kinderen kunnen omgaan. Er zal een ondiepe testafname worden gedaan. Dit betekent dat niet diep in de neus, maar midden in de neus wat neusslijm bij het kind wordt afgenomen. De afname midden in de neus op zichzelf is minder betrouwbaar dan de huidige, diepere afname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keelswab afgenomen. De afname is niet pijnlijk en binnen een paar tellen voorbij. Alle kinderen ontvangen na de test een cadeautje en een dapperheidsdiploma. Er zal nooit onder dwang een test afgenomen worden. 

Bereid je kind goed voor op de coronatest door te vertellen wat er gaat gebeuren. Bekijk bijvoorbeeld samen onderstaande video van het RIVM. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de verspreiding van het coronavirus gebeurt en hoe een coronatest wordt afgenomen. 


Ook het Jeugdjournaal heeft een item gemaakt over wat er precies gebeurt bij een coronatest. 

Onderzoeks- en adviesbureau Duwtje: De teststraten van GGD Noord- en Oost- Gelderland worden erg positief beoordeeld, namelijk met een 4,82 op een schaal van 5. Hierbij gaat het specifiek over de beoordeling van de ervaring met medewerkers die de test afnamen. In onze teststraten hangt een fijne informele sfeer. Dit wordt door de meeste mensen als erg prettig ervaren. Veel medewerkers stellen bezoekers op hun gemak met een beetje humor.

Reactie van een ouder na het testen van haar dochter: 'Een enorm compliment voor de dame die mijn vierjarige dochter zo fantastisch rustig, duidelijk, positief en geruststellend testte. Fantastisch ook dat diploma! Dankjewel! 


Na de coronatest

Kinderen die getest worden, blijven thuis tot de uitslag bekend is. Als iemand in het huishouden naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwdheid heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis tot de testuitslag bekend (negatief) is. 

Is de uitslag van de coronatest positief? Het kind gaat dan meteen in isolatie. Bekijk deze video wat dit betekent en wat wel en niet mag in de isolatieperiode. De GGD Noord- en Oost-Gelderland belt om het bron- en contactonderzoek te starten.

Bekijk deze infographic als voorbeeld om te bekijken wanneer en hoe lang je in isolatie of quarantaine moet bij een coronabesmetting binnen het gezin.