Bij klachten blijf thuis en laat je testen!
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.


Afspraak maken

Heb je corona-klachten? Houd je BSN bij de hand en maak een afspraak.
Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Bel: 0800 - 1202  of  maak online een afspraak

Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken.

Wanneer een coronatest?

Je hebt milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. De test kan aantonen of je het coronavirus op het moment van afnemen hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Gezin en kinderen testen

Ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij het coronavirus te laten testen om zodoende meer zicht te krijgen op de verspreiding van het virus. Als je een afspraak wilt maken voor meerdere mensen uit hetzelfde gezin, waaronder een kind, dan kan het hele gezin zich op dezelfde locatie laten testen. Kinderen die getest worden, blijven thuis tot de uitslag bekend is. 

Alleen ouders bepalen of een kind getest wordt of niet. Scholen en kinderdagverblijven hebben hier geen zeggenschap over, zij hebben een adviserende rol. 

Testafspraak voor kinderen 0 t/m 6 jaar: bel GGD Noord- en Oost-Gelderland op 088-443 30 00. 
Testafspraak voor kinderen 7 t/m 17 jaar: bel het landelijke afspraaknummer 0800 - 1202. 

De GGD NOG werkt niet met sabbeltesten. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. 

Bij onze teststraten hebben we op elke locatie een speciale kinderstraat ingericht. Hierbij zijn elke dag testafnemers aanwezig die goed met kinderen kunnen omgaan. Bij (jonge) kinderen zijn we extra voorzichtig en kan het zijn dat we de test wat minder diep afnemen. Dit kan er wel voor zorgen dat de test minder betrouwbaar is. Alle kinderen ontvangen na de test een cadeautje en een dapperheidsdiploma. Er zal nooit onder dwang een test afgenomen worden.


Testlocaties

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft zeven testlocaties. In Apeldoorn (2 locaties), Harderwijk, Heerde, Winterswijk, Zelhem en Zutphen. De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijd je door de drive-in en word je zonder uit te hoeven stappen getest.

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Onderzoeks- en adviesbureau Duwtje: De teststraten van GGD Noord- en Oost- Gelderland worden erg positief beoordeeld, namelijk met een 4,82 op een schaal van 5. Hierbij gaat het specifiek over de beoordeling van de ervaring met medewerkers die de test afnamen. In onze teststraten hangt een fijne informele sfeer. Dit wordt door de meeste mensen als erg prettig ervaren. Veel medewerkers stellen bezoekers op hun gemak met een beetje humor.

Reactie van een ouder na het testen van haar dochter: 'Een enorm compliment voor de dame die mijn vierjarige dochter zo fantastisch rustig, duidelijk, positief en geruststellend testte. Fantastisch ook dat diploma! Dankjewel!


Kan ik na 21.00 uur nog een (snel)test laten doen of een vaccinatie halen?
Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of -vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok

Begeleidt u als mantelzorg een oudere bij de vaccinatie of coronatest? Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. U vult dit dan in op de Eigen verklaring avondklok.

Lees ook: Hoe gaat het verder na de test?


Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen. Ook vind je hier de veelgestelde vragen over testen. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. 

Testen, hoe werkt dat nou precies?

In deze video neemt Muk Voorend, je mee naar de teststraat. Van hoe een test wordt afgenomen tot het belang van testen.