Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

Bij klachten: blijf thuis en laat je testen!
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.


Afspraak maken

Heb je corona-klachten? Houd je BSN bij de hand en maak een afspraak.
Het nummer is 7 dagen per week, van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Bel: 0800 - 1202  of  maak online een afspraak

Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken.

In Apeldoorn en Wehl (vanaf maandag 25 oktober) kun je je laten testen op corona zonder afspraak van 08.30 tot 11.30.

Wanneer een coronatest?

Je hebt milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. De test kan aantonen of je het coronavirus op het moment van afnemen hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Twijfel je om je te laten testen op corona, bijvoorbeeld omdat je alleen lichte klachten hebt? Ga naar deze online tool voor persoonlijk testadvies. 

Vaccineren en testen
Ben je gevaccineerd? Het is dan nog steeds belangrijk je te laten testen bij de GGD als je bovenstaande klachten hebt. Gebruik geen zelftest bij coronagerelateerde klachten, daar zijn zelftesten niet voor bedoeld. Zelftesten kan je alleen preventief gebruiken als je geen klachten hebt. Bijvoorbeeld wanneer je bij vrienden op bezoek gaat of terugkomt van een reis in het buitenland. Lees verder over zelftesten. 

Testen voor toegang
De GGD houdt zich uitsluitend bezig met risicogericht testen. Dit betekent dat wij alleen mensen testen die coronagerelateerde klachten hebben. Wij testen niet voor toegang tot evenementen en horeca. Dit valt onder Stichting Open Nederland. Alle informatie en locaties waar je kan testen vind je op www.testenvoortoegang.org

Testen voor je reis
Sinds 1 september voeren wij geen reizigerstesten meer uit. Alle informatie over de coronatest voordat je op reis gaat vind je op www.testenvoorjereis.nl

Testen bij terugkomst van je reis

  • Doe altijd een zelftest als je terugkomt van je reis, ook als je gevaccineerd bent. Is de uitslag van de zelftest positief? Plan dan een coronatest in bij de GGD.
  • Kom je terug uit een gebied met geelreisadvies en heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs? Doe dan op dag 2 en dag 5 na thuiskomst een test bij de GGD of doe een zelftest. Ben je wel gevaccineerd of heb je een herstelbewijs? Doe dan een zelftest na aankomst in Nederland. Is de uitslag van de zelftest positief? Plan dan een coronatest in bij de GGD.
  • Kom je terug uit een gebied waarvoor de quarantaineplicht geldt? Ga dan 10 dagen in quarantaine. Laat je testen op dag 5 bij de GGD. Is deze test negatief? Dan mag je uit quarantaine.
  • Jongeren die samen op vakantie zijn geweest: maak direct na thuiskomst een testafspraak bij de GGD. 

Wees voorbereid en weet waaraan je moet voldoen voordat je (terug)reist naar Nederland. Kijk op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl voor de meest actuele informatie.

Testlocaties

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft verschillende locaties ingericht waar je je kan laten testen op het coronavirus. Bekijk het overzicht van al onze testlocaties. 

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Lees hier verder over het testen van kinderen. 

Onderzoeks- en adviesbureau Duwtje: De teststraten van GGD Noord- en Oost- Gelderland worden erg positief beoordeeld, namelijk met een 4,82 op een schaal van 5. Hierbij gaat het specifiek over de beoordeling van de ervaring met medewerkers die de test afnamen. In onze teststraten hangt een fijne informele sfeer. Dit wordt door de meeste mensen als erg prettig ervaren. Veel medewerkers stellen bezoekers op hun gemak met een beetje humor.

Reactie van een ouder na het testen van haar dochter: 'Een enorm compliment voor de dame die mijn vierjarige dochter zo fantastisch rustig, duidelijk, positief en geruststellend testte. Fantastisch ook dat diploma! Dankjewel!

 

Lees ook: Hoe gaat het verder na de test?


Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen. Ook vind je hier de veelgestelde vragen over testen. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. 

Contact

Neem met vragen over onze coronatesten contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland:

Testen, hoe werkt dat nou precies?

In deze video neemt Muk Voorend, je mee naar de teststraat. Van hoe een test wordt afgenomen tot het belang van testen.