Bij klachten blijf thuis en laat je testen!
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.

Afspraak maken

Heb je corona-klachten? Houd je BSN bij de hand en maak een afspraak.
Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Bel: 0800 - 1202  of  maak online een afspraak

Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken.


Helaas lukt het ons op dit moment niet om iedereen binnen 48 uur een plek in de teststraat aan te bieden.
De GGD heeft voldoende testcapaciteit maar mag niet meer testen inplannen. Dit vanwege de beperkte capaciteit bij de laboratoria. Hierdoor kan het zijn dat je ook langer moet wachten op de testuitslag. Landelijk wordt hard gewerkt aan een oplossing. We begrijpen dat dit vervelend is en vragen jullie begrip en geduld.

Wanneer een coronatest?

Je hebt milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. De test kan aantonen of je het coronavirus op het moment van afnemen hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Testlocaties

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft vijf testlocaties. In Apeldoorn, Harderwijk, Heerde, Zelhem en Zutphen. De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijd je door de drive-in en word je zonder uit te hoeven stappen getest.

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Lees ook: Hoe gaat het verder na de test?


Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen. Ook vind je hier de veelgestelde vragen over testen. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. 

Testen, hoe werkt dat nou precies?

In deze video neemt Muk Voorend, gezondheidsbevorderaar nieuwkomers bij GGD NOG, je mee naar de teststraat. Van hoe een test wordt afgenomen tot het belang van testen. 


Ik heb me laten testen, en nu?

In deze video hoor je van Ashis Brahma, arts infectieziekten bij GGD NOG, meer over wat er precies gebeurt nadat je getest bent.  

 


De Corona Check
De Corona Check is een app die hulp biedt bij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door het Coronavirus.
Via de app beantwoord je een aantal vragen over je gezondheid. Vervolgens krijg je een automatisch advies. Als er aanleiding voor is, kijkt een medisch team via de app naar jouw situatie. Dit team werkt onder toezicht van een dienstdoende huisarts. Je eigen huisarts houdt de regie. Aanmelden voor de app kan via www.decoronacheck.nl


 

Veelgestelde vragen
Kan ik mijn kind laten testen op het coronavirus?


Ja dat kan:

Wil je een testafspraak maken?

  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 voor het maken van een afspraak.

  • Voor kinderen van 7 t/m 15 jaar maak je als ouder de afspraak door te bellen met 0800-1202. Je kind moet ook aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Is er geen ouder die toestemming kan geven? Bel dan met de huisarts. 

  • Is jouw kind jonger dan 6 jaar? Dan bel je met GGD Noord- en Oost-Gelderland: 088-443 30 00.

    Voor kinderen onder de 12 jaar is een test zelden zinvol. Het kan voor kinderen een vervelende en traumatische ervaring zijn om de test te ondergaan. Scholen en kinderdagverblijven weigeren nu vaak verkouden kinderen. Dit is niet altijd nodig. Als kinderen voor de corona tijd ook al vaak verkouden waren of bekend zijn met hooikoorts kunnen ze naar school of kinderopvang. Je kunt altijd overleggen met de jeugdarts/ jeugdverpleegkundige van de school of bij jonge kinderen met de arts van het consultatiebureau.
Kan ik mij ook laten testen om te zien of ik al eerder corona heb gehad?


Nee. Deze test toont alleen aan of je op dit moment COVID-19 hebt. Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (antistoffentest). Deze test is nog niet beschikbaar. Houd de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Wat kost een test?


De test is gratis. De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten.

Wat als ik geen auto voor de teststraat heb?


Het heeft de voorkeur dat je met een auto komt. Dit in verband met het infectierisico naar anderen. Je kan eventueel je huisgenoot of partner vragen om met jou door de teststraat te rijden. Ook zou je van je huisgenoot of partner een auto kunnen lenen. Als dit niet mogelijk is, kan je ook met de fiets door de teststraat komen. Dit moet wel vooraf aan ons gemeld worden. Wij testen niet thuis.

Ik wacht al langer dan 48 uur op mijn testuitslag wat nu?

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Meestal binnen 48 uur. De uitslag ontvang je telefonisch of kun je opvragen via het burgerportaal met gebruik van DIGID. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. Als je op maandagochtend getest bent kun je dus op woensdagmiddag nog een telefoontje of mailtje verwachten. Let op! Het kan zijn dat de e-mail in je map met ongewenste mail zit. Kijk daarom voor de zekerheid in je map met ongewenste mail. De GGD kan je ook bellen om je testuitslag door te geven. Hou dus je e-mail en telefoon goed in de gaten. Als je op maandagochtend getest bent en je hebt donderdagochtend nog geen uitslag dan kun je, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur, met de GGD bellen (088 - 443 33 55). In het weekend zijn we bereikbaar tussen 08.45 en 17.00 uur.

Door grote drukte duurt het op het moment helaas soms wat langer. De uitslag krijg je telefonisch of via een e-mail waarin staat dat de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Als de uitslag positief is word je altijd gebeld door de GGD zodat we meteen kunnen starten met bron- en contactonderzoek. 

Kan ik een afschrift van de de uitslag van de test ontvangen?


De uitslag wordt alleen telefonisch aan je doorgegeven. Je krijgt geen schriftelijke verklaring. Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar dat laat nog even op zich wachten.

Hoe gaan we om met je persoonsgegevens?


Wil je weten hoe we omgaan met je privacy bij het testen? Op deze site staat precies aangegeven welke persoonsgegevens we van je verzamelen, met wie we jouw gegevens delen, wat de grondslag is en hoe lang we de gegevens bewaren. Bij klachten over je privacy kan je contact opnemen met fg@ggdnog.nl.