Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.

Wanneer een coronatest?

Je hebt milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. De test kan aantonen of je het coronavirus op het moment van afnemen hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Testlocaties

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft twee testlocaties. In Apeldoorn en Zelhem. De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijd je door de drive-in en word je zonder uit te hoeven stappen getest.

Afspraak maken

Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.
Heb je corona-klachten? Houd je BSN bij de hand en maak een afspraak:

Bel: 0800 - 1202

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

De uitslag

Wanneer je getest bent ontvang je zo snel mogelijk telefonisch de testuitslag. Het streven is om binnen twee werkdagen de uitslag door te geven. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. Als je op maandagochtend getest bent kun je dus op woensdagmiddag nog een telefoontje verwachten. Als je op maandagochtend getest bent en je hebt donderdagochtend nog geen uitslag dan kun je met de GGD bellen. GGD Noord- en Oost- Gelderland kan alleen de uitslag geven wanneer je meer dan 48 uur geleden getest bent.

Negatief
Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een contact bent van een coronapatiënt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 14 dagen thuis. Ook als je negatief bent getest blijven de regels gelden die voor iedereen gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog. Krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts. Bij een negatieve testuitslag wordt je gebeld door het landelijk callcenter. 
Positief
Bij een positieve uitslag neemt GGD Noord-en Oost-Gelderland contact op om de uitslag te vertellen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wordt ook gevraagd om twee weken thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten. 

Lees ook: Hoe gaat het verder na de test?

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Ook vind je hier de veelgestelde vragen over testen. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus


De Corona Check
De Corona Check is een app die hulp biedt bij klachten die mogelijk worden veroorzaakt door het Coronavirus.
Via de app beantwoord je een aantal vragen over je gezondheid. Vervolgens krijg je een automatisch advies. Als er aanleiding voor is, kijkt een medisch team via de app naar jouw situatie. Dit team werkt onder toezicht van een dienstdoende huisarts. Je eigen huisarts houdt de regie. Aanmelden voor de app kan via www.decoronacheck.nl


Veelgestelde vragen
Kan ik mijn kind laten testen op het coronavirus?


Ja dat kan:

  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 voor het maken van een afspraak.

  • Voor kinderen van 7 t/m 15 jaar maak je als ouder de afspraak door te bellen met 0800-1202. Je kind moet ook aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Is er geen ouder die toestemming kan geven? Bel dan met de huisarts. 

  • Is jouw kind jonger dan 6 jaar? Dan bel je met GGD Noord- en Oost-Gelderland: 088-443 30 00.

    Voor kinderen onder de 12 jaar is een test zelden zinvol. Het kan voor kinderen een vervelende en traumatische ervaring zijn om de test te ondergaan. Scholen en kinderdagverblijven weigeren nu vaak verkouden kinderen. Dit is niet altijd nodig. Als kinderen voor de corona tijd ook al vaak verkouden waren of bekend zijn met hooikoorts kunnen ze naar school of kinderopvang. Je kunt altijd overleggen met de jeugdarts/ jeugdverpleegkundige van de school of bij jonge kinderen met de arts van het consultatiebureau.
Kan ik mij ook laten testen om te zien of ik al eerder corona heb gehad?


Nee. Deze test toont alleen aan of je op dit moment COVID-19 hebt. Er wordt op dit moment landelijk onderzoek gedaan naar een bloedtest, waarmee je test of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (antistoffentest). Deze test is nog niet beschikbaar. Houd de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie.

Wat kost een test?


De test is gratis. De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten.

Wat als ik geen auto voor de teststraat heb?


Het heeft de voorkeur dat je met een auto komt. Dit in verband met het infectierisico naar anderen. Je kan eventueel je huisgenoot of partner vragen om met jou door de teststraat te rijden. Ook zou je van je huisgenoot of partner een auto kunnen lenen. Als dit niet mogelijk is, kan je ook met de fiets door de teststraat komen. Dit moet wel vooraf aan ons gemeld worden. Wij testen niet thuis.

Ik wacht al langer dan 48 uur op mijn testuitslag wat nu?


Wanneer je testuitslag negatief is wordt je gebeld door het landelijk callcenter. Is je testuitslag positief? Dan bellen wij je. Je hoeft dus niet zelf te bellen voor de uitslag, maar je wordt gebeld.

Het streven is om binnen twee werkdagen de uitslag aan je door te geven. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop je getest bent. Als je op maandagochtend getest bent kun je dus op woensdagmiddag nog een telefoontje verwachten. Als je op maandagochtend getest bent en je hebt donderdagochtend nog geen uitslag dan kun je met de GGD bellen (088 - 443 30 00). GGD Noord- en Oost- Gelderland kan alleen de uitslag geven wanneer je meer dan 48 uur geleden getest bent.

Kan ik een afschrift van de de uitslag van de test ontvangen?


De uitslag wordt alleen telefonisch aan je doorgegeven. Je krijgt geen schriftelijke verklaring. Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar dat laat nog even op zich wachten.

Hoe gaan we om met je persoonsgegevens?


Wil je weten hoe we omgaan met je privacy bij het testen? Op deze site staat precies aangegeven welke persoonsgegevens we van je verzamelen, met wie we jouw gegevens delen, wat de grondslag is en hoe lang we de gegevens bewaren. Bij klachten over je privacy kan je contact opnemen met fg@ggdnog.nl.