Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ruim 3 jaar na de eerste coronabesmetting start een nieuwe fase. We zijn nu beter tegen het virus beschermd dan een tijd geleden. Per 11 maart 2023 zijn daarom de adviezen over testen op corona en isolatie na een coronabesmetting vervallen. Je hoeft dus geen coronatest meer te doen als je coronaklachten hebt. Vanaf vrijdag 17 maart om 14.00 zijn al onze testlocaties gesloten.

Veel mensen hebben een afweer opgebouwd tegen corona, door vaccinatie of doorgemaakte infecties. Daarom zien we corona nu als een van de luchtweginfecties die je kunt krijgen en waarmee je anderen kunt besmetten. De adviezen om verspreiding van corona te voorkomen worden dus zoveel mogelijk hetzelfde als die bij andere luchtweginfecties.

Wat verandert er?
Het is bij klachten niet meer nodig een (zelf)test te doen. Ook hoef je niet meer vijf dagen in isolatie te gaan als je corona hebt.

Herstelbewijs nodig?
Een herstelbewijs kun je voortaan bij een commerciële testaanbieder krijgen. Daar moet je voor betalen. Het blijft mogelijk om uitslagen van testen gedaan bij de GGD in te zien op coronatest.nl

Op reis naar het buitenland?
Controleer de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je naar het buitenland reist.

Heb je vragen? Kijk op
mijnvraagovercorona.nl

Adviezen om luchtweginfecties te voorkomen

Het volgen van onderstaande adviezen helpt om verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. En mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Deze adviezen zijn niet specifiek voor corona en passen bij normaal hygiënisch gedrag.

Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? 

 1. Blijf thuis als je ziek bent.
 2. Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
 3. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.

Voor iedereen met of zonder klachten geldt:

 • Hoest of nies in de elleboog.
 • Was vaak en goed je handen met water en zeep. 
 • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
  • Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat thuis, in winkels, in horeca, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht.
  • Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat. Of zorg dat het ventilatiesysteem aanstaat.
  • Zorg dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek.
  • Controleer hoe goed de ventilatie in je huis is.
  • In winkels, horeca, op scholen, op het werk en in andere ruimtes waar mensen samenkomen geldt: zet ramen open. Of zorg dat er regelmatig verse lucht een gebouw in wordt gebracht. Bijvoorbeeld doordat luchtverversingsinstallaties zo zijn ingesteld.