Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Zelftest bij coronaklachten

Heb je klachten die passen bij corona? Of heb je contact gehad met een besmet persoon? Doe dan altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen. Bij een positieve zelftest hoef je ook geen bevestigingstest meer te doen bij de GGD.

De antigeen(zelft)test is bij zorgmedewerkers voldoende om de ziekte te bevestigen. Bij een negatieve uitslag en blijvende klachten, is het advies om na 24 uur de antigeen(zelf)test te herhalen.

Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet de beste optie. Bijvoorbeeld als je in een instelling met kwetsbare personen woont. Of als je een herstelbewijs nodig hebt om te reizen. Dan kun je je wel bij de GGD laten testen.

Doelgroepen voor testen bij de GGD

Maak nog steeds een testafspraak voor een NAAT-test, zoals een PCR of TMA, als je tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  • Zorgmedewerkers. Ook is voor zorgmedewerkers een NAAT-test, zoals een PCR of TMA, op dag 5 nodig om uit quarantaine te kunnen. 
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis) (lci.rivm.nl)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. 

Kan ik me laten testen voor mijn reis?

De GGD houdt zich uitsluitend bezig met risicogericht testen. Dit betekent dat wij alleen mensen testen die coronagerelateerde klachten hebben. Wij testen niet voor reizen. Kijk op www.wijsopreis.nl of je een test nodig hebt voor jouw reisbestemming.  

Doe de check

Via de Quarantainecheck van de Rijksoverheid bekijk je wanneer een test noodzakelijk is. Doe de check om te weten of je in quarantaine moet, een zelftest moet doen of je moet laten testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent. 

Met of zonder afspraak?

Wil je je laten testen bij de GGD? Je kan zonder afspraak bij al onze locaties langskomen. Check voor vertrek de openingstijden. Vergeet niet je ID bewijs en een mondkapje mee te nemen. Maak je liever eerst een afspraak? Dan kan via online via coronatest.nl (met je DigiD) of bel 0800 - 1202 (op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 18:00 en in het weekend van 09:00 tot 17:00). 

Testlocaties

In onze regio zijn veel testlocaties. Bekijk het overzicht van al deze locaties.

Beschikbaarheid zelftesten voor sociale minima

Nederlandse gemeenten kunnen vanaf februari 2022 zelftesten bestellen via het portaal van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Op deze manier wil het kabinet sociale minima verder bedienen. Afgelopen jaar werden al 2,5 miljoen zelftesten beschikbaar gesteld aan mensen die deze zelf niet kunnen bekostigen. Dit gebeurde via de voedselbanken, het Armoedefonds, het Rode Kruis en het Leger des Heils. Gemeenten worden geïnformeerd over wanneer en hoe zij de zelftesten kunnen bestellen.

Meer informatie: Zelftesten en mondkapjes voor sociale minima | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Meer informatie

Ga naar www.rijksoverheid.nl/coronatest of bel het corona informatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351. Op mijnvraagovercorona.nl vind je antwoord op de meestgestelde vragen over het coronavirus, overzichtelijk op één plek.