Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD NOG een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.


Waarom een bron- en contactonderzoek?

Het bron- en contactonderzoek draait om de vraag waar de besmette persoon het coronavirus mogelijk heeft opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu. Deze worden onderverdeeld in 3 groepen: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen. 

Onderstaande video legt uit hoe het bron- en contactonderzoek werkt. 

Moet ik in quarantaine?

Besmette personen gaan in isolatie. Als jij huisgenoot bent van een besmet persoon of een nauw contact dan moet je misschien in quarantaine gaan. Dit hangt af van of je al beschermd bent tegen corona of niet.  

Wanneer ben ik beschermd tegen corona?

Je bent immuun(beschermd tegen corona) als:

  • Het meer dan 14 dagen geleden is dan je een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. 
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad met het vaccin van Janssen.
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en je daarvoor corona hebt gehad.
  • Je binnen de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad.

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine als je een huisgenoot of nauw contact bent van een besmet persoon. Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan altijd testen en gebruik hiervoor nooit een zelftest.


Wanneer je niet beschermd bent tegen corona

Wanneer je (nog) niet beschermd bent tegen corona en je contact hebt gehad met iemand die corona heeft ga je in quarantaine. Je blijft thuis.

  • Huisgenoten van een besmet persoon: laat je zo snel mogelijk testen. Is de test negatief? Blijf in quarantaine en laat je nog een keer testen op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. 
  • Nauwe contacten van een besmet persoon: laat je op de 5e dag na het laatste contact met de besmette persoon testen. Als de testuitslag  negatief is, mag je uit quarantaine. 

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).