Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Het brononderzoek draait om de vraag waar de besmette persoon het coronavirus mogelijk heeft opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn.

Contacten en voorzorgsmaatregelen

Bij het contactonderzoek brengen we de contacten van de besmette persoon in kaart. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu. Deze worden onderverdeeld in huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen.

In principe brengt de besmette persoon zijn contacten zelf op de hoogte van de maatregelen. De GGD NOG levert hiervoor input en communicatiemateriaal.

Isolatie en quarantaine

Wat mag je wel en wat mag je niet doen in isolatie en quarantaine? Bekijk de video's voor jongeren en volwassenen. Een voorbeeld staat hieronder, op het YouTube-kanaal van GGD NOG staan alle video's over isolatie en quarantaine.


Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

  • Landelijk informatienummer: 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
  • Voor specifieke vragen voor de GGD: 088 - 443 33 55.