Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD NOG een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Waarom een bron- en contactonderzoek?

Het bron- en contactonderzoek draait om de vraag waar de besmette persoon het coronavirus mogelijk heeft opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu. Deze worden onderverdeeld in 3 groepen: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen.

De GGD bespreekt samen met de besmette personen wie er tot zijn of haar nauwe contacten behoren. De GGD stuurt vervolgens een mail naar de besmette persoon die hij/zij weer kan doorsturen naar de nauwe contacten. 

Onderstaande video legt uit hoe het bron- en contactonderzoek werkt. 

Vervolgstappen

Besmette personen gaan in isolatie. Huisgenoten worden verzocht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren zijn gekomen, worden ook gevraagd om 10 dagen in quarantaine te gaan. 

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Wat mag je wel en wat mag je niet doen in isolatie en quarantaine? Bekijk onderstaande video's over isolatie en quarantaine. Op het YouTube-kanaal van GGD NOG staan alle video's over isolatie en quarantaine.

Isolatie

Quarantaine