Op deze pagina lees je wat de stand van zaken is in de regio, waar je terecht kunt met vragen en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees meer over de actuele stand van zaken in de regio Noord- en Oost-Gelderland

Maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Er gelden landelijk maatregelen tegen het coronavirus. Bekijk hier de maatregelen die nu in Nederland gelden. Voor de verkorte uitleg van de maatregelen, of voor de maatregelen in een andere taal, kijk op deze site.

Vragen over het coronavirus?

Informatie over commerciële teststraten 

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Het meldingsformulier kun je hier downloaden. Op deze pagina vind je meer informatie over het melden.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Bekijk in dit schema wanneer je je moet testen en in quarantaine moet. 

Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. Laat je testen. Als iemand binnen het gezin of huishouden ook koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet iedereen thuisblijven.
 • Mijd sociaal contact. Je kunt ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
 • Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

Kan ik mij laten testen op het coronavirus?

Heb je milde klachten die passen bij de ziekte veroorzaakt door het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD via het landelijk afspraken nummer 0800-1202. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft teststraten in Apeldoorn, Harderwijk, Heerde, Winterswijk, Zelhem en Zutphen. 

Maak een afspraak

Kan ik via de GGD of via het landelijke afsprakennummer 0800-1202 een COVID-vrij verklaring krijgen?

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Waar moet ik dan naar toe als ik een COVID-vrij verklaring wil hebben?
Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-COVID19 verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘COVID19-vrij verklaring’ of ‘non-COVID verklaring’.

Zie ook dit nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?


De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Vermijd drukte
 • Was je handen regelmatig en goed
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geef geen hand
 • Houd tenminste anderhalve meter afstand
 • Zorg goed voor jezelf. Lees hier onze adviezen, tips en inspiratie
Hoeveel mensen in onze regio zijn besmet met het coronavirus?


Op de pagina situatie in de regio geven wij een overzicht van actuele cijfers in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Bijvoorbeeld het aantal bevestigde besmettingen per gemeente én een toelichting daarop, het aantal ziekenhuisopnamen en sterftegevallen in de laatste twee weken én informatie uit de teststraten. De cijfers in deze situatieschets worden – indien beschikbaar – iedere dinsdag ververst.

De Rijksoverheid heeft een landelijk dashboard gemaakt. Dit is nog in ontwikkeling en kun je bekijken op www.coronadashboard.rijksoverheid.nl. Hierop vind je ook regionale cijfers.

Wat is de impact van de coronacrisis in Noord- en Oost-Gelderland?


De impact van de uitbraak van het virus en van de getroffen maatregelen is groot. Dit treft niet alleen de COVID-19 patiënten en hun naasten, maar de hele bevolking. Daarom monitort GGD Noord- en Oost-Gelderland juist nu de gezondheid en het welzijn van de bevolking. 

Lees hier meer over het onderzoek dat de GGD doet in coronatijd

Ik heb vragen, waar vind ik een antwoord?


Op deze websites vind je meer informatie:

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met het publieksnummer via 0800 - 1351 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur).

 • Voor een afspraak voor een test op het coronavirus is er het telefoonnummer: 0800 - 1202 (7 dagen per week 8.00 tot 20.00 uur)
 • Maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. De huisarts bepaalt op basis van jouw klachten of verder onderzoek nodig is.

 • Hulplijnen
  Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? In het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM vind je een overzicht van beschikbare hulplijnen.