Sandra Eising

Sandra Eising

Het verhaal van Sandra Eising. Zij werkt bij de GGD als toezichthouder kinderopvang én werkt als vrijwilliger bij de Brandweer. Adviseren over brandveiligheid en zelf de branden blussen!

Hoe ben je er bij gekomen om je aan te melden voor de vrijwillige brandweer?

Mijn afstudeeronderzoek heb ik uitgevoerd bij de brandweer. Op dat moment begon het al een beetje te kriebelen. Elke keer als die brandweerauto weg reed, dacht ik: dat wil ik ook. Tijdens mijn studie en een aantal jaren daarna werkte ik in de kinderopvang. Het was voor mij toen niet mogelijk om mij aan te melden bij de brandweer. Een jaar of vijf geleden heb ik de overstap gemaakt vanuit de kinderopvang naar de GGD en ben ik verhuisd naar Twello. Vanuit de gemeente Voorst heb ik een brief ontvangen dat de brandweer op zoek was naar vrijwilligers. In deze brief stond een uitnodiging voor een inloopavond. Daar ben ik naartoe gegaan en ik heb me gelijk aangemeld. Ook omdat ik wist dat mijn werk bij de GGD goed te combineren is met het werk bij de brandweer. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.

Keuring bij de brandweer

Het traject vóórdat je echt onderdeel mag uitmaken van het korps is zorgvuldig opgebouwd. Een stage, een medische en fysieke keuring en een gesprek met je partner; alles weegt mee om in te schatten of je geschikt bent voor een functie bij de brandweer. Na veel mee oefenen en de verplichte ‘opstaptoets’ ging het dan eindelijk gebeuren; Ik kreeg een pieper en mocht als aspirant mee op de brandweerwagen.

De combinatie werken bij GGD en Brandweer

Het leuke aan het werk als toezichthouder én het uitrukken met de brandweer is dat je nooit weet wat je te wachten staat. Elke uitruk is weer net even iets anders. Dit maakt het werk interessant, boeiend en uitdagend. Het geeft mij veel voldoening als ik mensen en dieren kan helpen in spoedeisende situaties.

Zo sta je de ene keer een woningbrand te blussen en de andere keer bij een melding van dierenhulp. Mijn ervaringen bij de brandweer kan ik ook gebruiken in mijn dagelijkse werk als toezichthouder. Door deze bijvoorbeeld te delen met houders, gastouders en collega’s wanneer we het hebben over brandveiligheid.

De brandweer, een mannending?

Mensen vragen mij regelmatig hoe het is als vrouw in het korps met al die mannen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het heerlijk vind. We lachen heel wat af met zijn allen! En ik word niet anders behandeld dan de mannen. De verwachtingen die het korps van mij heeft, zijn niet anders dan die van de mannen. We slepen tijdens oefenavonden met dezelfde spullen e.d. Wat maar weinig mensen weten is dat wij hetzelfde zijn opgeleid en dezelfde taken uitvoeren als alle beroepsbrandweerlieden.

sandra foto brandweer