RVP in het nieuws

Rijksvaccinatieprograma (RVP) in het nieuws


Het RVP, de dalende vaccinatiegraad en nut en noodzaak van vaccineren zijn volop in het nieuws. Wat was er aan de hand? Wat is de vaccinatiegraad in de gemeenten van GGD Noord- en Oost-Gelderland? Wat is het standpunt van GGD NOG? Waar vind ik informatie en waar kan ik met vragen terecht?
 
HPV in de media
Dinsdagavond 15-11 zond het Tv-programma Zorg.nu een reportage uit over mogelijke ernstige bijwerkingen van het HPV vaccin Cervarix. In de uitzending komen een aantal meisjes en hun moeders aan het woord. Deze meisjes hebben ernstige klachten als epilepsie en chronisch vermoeidheidsyndroom. In de uitzending wordt een verband tussen de HPV vaccinatie en hun klachten/ziekte verondersteld.

Er is echter nog geen onderzoek geweest dat een dergelijk verband aantoont. Het RIVM heeft op 15-11 en 16-11 een schriftelijke reactie gegeven op de uitzending.

Wel of niet vaccineren in de media
Donderdag 17-11 plaatste de Volkskrant een artikel over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Als belangrijke oorzaak wordt een toenemend aantal kritische ouders genoemd dat hun kind niet laat vaccineren. De minister trekt daarom twee miljoen euro extra uit voor het RIVM. Met dit bedrag wordt de JGZ extra geschoold in het geven van voorlichting over het RVP.
Dit krantenartikel, voorafgegaan door een blog op Happinez.nl in oktober 2016, waren (en zijn nog steeds) voor de media aanleiding om veel aandacht aan nut en noodzaak van vaccineren te besteden. In diverse radio en Tv-uitzendingen kwamen voor- en tegenstanders en uitvoerders van het RVP (de JGZ) aan het woord.
Zo was er een reportage in Nieuwsuur[1] en in het Tv-programma Pauw[2] een discussie over wel of niet vaccineren. Een jeugdarts ging in Pauw in discussie met twee moeders die overtuigd tegenstander zijn van vaccineren en met een vader die twijfelt over het nut van het vaccineren.
De uitzending werd een welles-nietes-discussie en wekte de indruk dat vaccineren niet (meer) nodig is en risico’s met zich mee brengt. De uitzending van Pauw heeft veel stof doen opwaaien. Pauw heeft, heel ongebruikelijk, vrijdag een korte rectificatie uitgezonden. Mede naar aanleiding van de uitzending van Pauw is in de media is een discussie uitgebarsten over hoe het komt dat mensen steeds meer hun eigen overtuiging volgen en feiten en wetenschap geen steekhoudende argumenten meer zijn.

Vaccinatiegraad gemeenten regio Achterhoek
In alle gemeenten van de regio van GGD NOG, behalve Nunspeet, Ermelo, Putten en Zutphen is de vaccinatiegraad boven de 90%. Apeldoorn heeft als gemeente een hoge vaccinatiegraad, maar in Uddel ligt deze wel onder de 90%.
Dit zijn gemeenten waar men om religieuze of antroposofische redenen kinderen niet laat vaccineren.
De lage vaccinatiegraad in Nunspeet komt vooral door de lage vaccinatiegraad in Elspeet. De cijfers over de vaccinatiegraad van alle gemeenten in de regio GGD NOG laten geen grote verschillen zien in de afgelopen 10 jaar.
Ook nu zien wij geen dalende trend. We houden de vaccinatiegraad in onze gemeenten uiteraard goed in de gaten en ondernemen bij verandering zo nodig actie.

Standpunt van GGD Noord- en Oost-Gelderland
We hebben geen enkele reden om nut en noodzaak van vaccineren in twijfel te trekken. Wij voeren het RVP uit zoals het RIVM dat vaststelt. Als ouders en jongeren vragen hebben over het RVP gaan we met hen in gesprek. Wanneer zij vaccinaties (blijven) weigeren, respecteren we hun standpunt. Spijtoptanten kunnen altijd alsnog kosteloos gevaccineerd worden tot en met de leeftijd van 18 jaar.

Informatie over het RVP
Op de site van het RIVM staat informatie over het RVP. Zowel over de schema’s, als over de werking en over bijwerkingen. In een artikel op site dekennisvannu.nl worden een aantal veel gestelde vragen over vaccineren beantwoord.

Vragen
Inhoudelijke vragen over de vaccinaties en het RVP? Bel of mail Helen Siers, infectieziektearts (088 - 443 36 08, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Marjolein van der Laan, stafarts JGZ (088 - 443 32 41, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


[1] Vanaf minuut 11
[2] Vanaf minuut 36