• Start
  • Preventie vrouwelijke genitale verminking

Preventie vrouwelijke genitale verminking

GGD IJsselland en GGD NOG werken samen in de preventie tegen meisjesbesnijdenis en de zorg voor vrouwen die al besneden zijn.

GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben de handen ineen geslagen om dertien sleutelpersonen uit de hele regio te trainen. Sleutelpersonen kunnen worden ingezet bij signalen van een dreigende meisjesbesnijdenis, verzorgen samen met de gezondheidsbevorderaars voorlichtingssessies en zorgen voor toegeleiding naar professionele nazorg. Ook kunnen sleutelpersonen bekwaam cultuur-sensitief advies geven aan GGD-professionals.

In november 2016 volgde een groep enthousiaste mannen en vrouwen afkomstig uit Somalië, Soedan, Sierra Leone, Guinee, Kongo en Eritrea een tweedaagse training en iedereen kreeg een certificaat. Op 12 januari 2017 vond de eerste intervisiebijeenkomst plaats en mochten de sleutelpersonen een vrijwilligerscontract tekenen bij zowel GGD IJsselland als GGD NOG.

Informatie over vrouwelijke genitale verminking (vgv)

Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen in 30 landen in Afrika en het Midden-Oosten hebben een vorm van vgv, ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, ondergaan. In de komende tien jaar lopen meer dan 30 miljoen meisjes het risico besneden te worden (Unicef 2016). In Nederland wonen bijna 70.000 meisjes en vrouwen afkomstig uit landen waar meisjesbesnijdenis een traditie is. Bijna 30.000 van deze vrouwen zijn in het land van origine besneden.

Sinds 2005 behoort het bespreekbaar maken van meisjesbesnijdenis tot de taken van de gezondheidsbevorderaars, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Al tijdens de zwangerschap worden de toekomstige ouders geïnformeerd over het beleid in Nederland ten opzichte van meisjesbesnijdenis en de gezondheidsrisco’s die het besneden zijn met zich meebrengt.

Veel van de besneden vrouwen ervaren lichamelijke en psychosomatische klachten. Sinds 2012 stelt de Nederlandse overheid jaarlijks een subsidie beschikbaar aan GGD’en in pilotgemeenten voor het geven van voorlichting en het opstarten van een nazorgspreekuur voor deze vrouwen.

Kijk ook op: vgv.ggd.nl
Voor vragen over de inzet van sleutelpersonen: Joke Ruis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.