• Start
  • Nieuwsbrief GGD - oktober 2016

Nieuwsbrief GGD - oktober 2016

Onderzoek naar het verzuimbeleid op het VO


Schoolverzuim is een groot probleem en dat vraagt om aandacht. De GGD voert van september tot en met december dit jaar, onderzoek uit naar het lokale verzuimbeleid op het Voortgezet Onderwijs van 14 gemeenten uit de regio Noord- en Oost-Gelderland.

Er bestaan veel risicofactoren die gerelateerd zijn aan verzuim. Bovendien is schoolverzuim op zichzelf een belangrijke risicofactor voor voortijdig schoolverlaten. Tijdens het onderzoek heeft de landelijke overheid ook aandacht voor verzuim. Zij wil het verzuim terugdringen en heeft hierin tevens aandacht voor thuiszitters en voortijdig schoolverlaters.   

Het onderzoek van de GGD wordt in opdracht van gemeenten uitgevoerd en in het kader van de doorontwikkeling van het Contactmoment Adolescenten (3 vmbo, 4 havo en vwo). Veel jeugdartsen van deze GGD zetten zich op dit moment al in op de VO-scholen met betrekking tot het ziekteverzuim.
 
Door middel van 35-40 interviews onder zorgcoördinatoren,  JGZ-professionals en leerplichtambtenaren van de betreffende gemeenten inventariseert de GGD hoe het verzuimbeleid is vormgegeven en hoe de onderlinge samenwerking tussen de partners is. Het grootste deel van de interviews is intussen afgerond en de eerste resultaten worden verwerkt. De uitkomsten worden in een rapport gepresenteerd waarin tevens adviezen worden opgenomen.

Het uiteindelijke doel is om uitval van jongeren op het voortgezet onderwijs te beperken.

Meer informatie
Dorien Jansen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.