• Start
  • GGD ondersteunt PABO studenten bij relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs 

GGD ondersteunt PABO studenten bij relationele- en seksuele vorming in het basisonderwijs

Sinds twee jaar geeft Iselinge Hogeschool (Pabo) in Doetinchem de module ‘Juf/meester, doet u ook aan seks’? Tijdens deze module, van ongeveer 3 maanden, krijgen alle 2e-jaars studenten 8 lessen over relationele- en seksuele vorming op het basisonderwijs.

Verschillende medewerkers van de GGD geven tijdens deze module gastlessen. Doel is om toekomstig leerkrachten handvatten te geven om les te geven over relationele- en seksuele vorming. Daarnaast maken studenten kennis met de GGD en de werkzaamheden van de GGD op scholen:
  • een jeugdarts vertelt over de seksuele ontwikkeling van kinderen van 4-12 jaar en wat hij/zij bij de gezondheidsonderzoeken op school tegen komt;
  • een Gezonde Schooladviseur vertelt over het project ‘Lentekriebels’, invulling van het kerndoel en het lespakket ‘Kriebels in je buik’.
  • een Soa verpleegkundige vertelt over aspecten van relaties & seksualiteit die betrekking hebben op de studenten zelf, zoals soa’s en het Sensespreekuur.
  • een Gezonde schooladviseur niet-westerse-achtergrond besteedt aandacht aan seksuele diversiteit.
De Pabo-studenten sluiten de module af met de ‘Dag van de Liefde’ op Valentijnsdag. Tijdens deze dag geven de studenten elkaar in groepjes les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hierbij maken ze gebruik van lesmateriaal van het Documentatiecentrum van de GGD.

Zowel de studenten, Iselinge als GGD zijn enthousiast over de samenwerking. Daarom heeft de GGD het project opgenomen in de jaarlijkse werkzaamheden.