• Start
  • Achterhoek in Beweging stimuleert het drinken van water

Achterhoek in Beweging stimuleert het drinken van water

De projectgroep Achterhoek in beweging: Gezonde jeugd zet volop in op het drinken van water. Water drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl en een gezond gewicht bij kinderen. Hiervoor hebben we de Achterhoekse Waterweek georganiseerd, de campagne rondom de Avondvierdaagse Ik loop op water en worden steeds meer scholen in de Achterhoek ‘Kraanwaterschool’.

Dat betekent dat ze één vaste dag in de week enkel water drinken op school. Daarnaast is de ‘Waterkraam’ van de GGD aanwezig tijdens evenementen, zoals de Nationale Sport Week en de aanloop van het NK wielrennen in Montferland.

Achterhoekse Waterweek

Van 20 t/m 26 maart 2017 werden er op allerlei plekken, van school, sportclub tot gemeentehuis activiteiten georganiseerd waarin water een rol speelde. Waterbedrijf Vitens stelde 250 5-literflessen beschikbaar, die verspreid werden over scholen en sportverenigingen. Alle medewerkers van het gemeentehuis in Doetinchem kregen een flesje water in hun postvak. En op verschillende scholen en kinderdagverblijven speelden kinderen spelletjes met water. Een impressie van de Waterweek is hier te vinden.

Kraanwaterscholen

Kraanwaterscholen schenken op (minimaal) een dag in de week geen ranja en ouders geven die dag ook geen pakjes/blikjes drinken mee naar school. Die dag drinken de leerlingen én de leerkrachten kraanwater.  Basisschool Sint Theresia in Mariënvelde is de eerste school in de Achterhoek die zich ‘kraanwaterschool’ mag noemen.  Nummer twee en drie zijn ’t Kempken in Meddo en De Leemvoort in Westendorp. Michel Ligtenbarg van de gemeente Oude IJsselstreek en Dicky ter Beek van De Leemvoort leggen in dit filmpje uit waarom zij dit initiatief steunen.

Campagne ‘Ik loop op water’

Groepen die meelopen in een van de Avondvierdaagsen in de Achterhoek kunnen dit jaar meedoen aan de campagne ‘Ik loop op water’. Groepen die meedoen drinken tijdens het lopen water. Als beloning krijgen alle kinderen een rugtasje met het logo van de campagne. Ook kunnen zij een (sportief) uitje voor de hele groep winnen. Meer informatie over deze lopende actie staat hier.    

Achterhoek in beweging: Gezonde jeugd

Dit is een gezamenlijk project van de acht Achterhoekse gemeenten, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Caransscoop en de Gelderse Sport Federatie, ondersteund door de Provincie Gelderland. Het project heeft als doel gezonde voeding en bewegen makkelijk en aantrekkelijk te maken voor kinderen en jongeren ter bevordering van een gezond gewicht. Meer informatie over het project en de lopende activiteiten is hier te vinden.